Man ska inte vara rädd för att byta miljöer och förnya sig – Kristina, Åsljunga

Jag har bott i Åsljunga sedan -96, här bor jag med min man och min hund Nemo. Vi flyttade ner från Stockholm för att min man skulle ta över familjeföretaget. Det bästa med Åsljunga är att det är litet, lugnt och vackert. Och så har man närhet till grannarna – våra bästa vänner bor bara en gata bort. Folk här är väldigt hjälpsamma, det är mycket aktivitet i byns facebookgrupp, och det är fint att se hur man ställer upp för varandra. Mina barn har fått vänner för livet här i Åsljunga, och de umgås fortfarande.

En sak jag lever efter är att man ska inte jobba för länge på samma plats – jag brukar säga max tio år sedan byter jag. Man ska inte vara rädd för att byta miljöer och förnya sig. Med nytt jobb får man nya vänskaper och kollegor, och man utvecklas som människa. Jag har testat flera olika branscher. Jag har jobbat på förskola och var med och startade upp Örkelljungas första förskoleklass. Sedan har jag vidareutbildat mig till lärare och rektor och jobbat som det. Under några år var jag fritidspolitiker i Örkelljunga. Vi arbetade för pensionärernas intressen i samhället. Det var jätteintressant och lärorikt men efter fyra år kände jag att det räckte, att jag måste göra något annat med mitt liv och byta bana.

En dag hittade jag en annons: ”Vill du bli tågvärd? Kom till Malmö för informationsträff”. Jag åkte ner dit och sagt och gjort! Jag jobbar fortfarande som tågvärd. Jag fyller 65 nu i år, men vill inte gå i pension. Alla olika typer av människor jobbar inom tågbranschen, för där är alla välkomna. Jag kände direkt att det är en plats för mig. För mig är det viktigt att man ser andra och inte gör skillnader på personer, det är ett problem i samhället idag. Det finns ingen anledning att bli ovänner, att vara bitter eller otrevlig. Om jag kan glädja andra så vill jag det.

Mitt bästa smultronställe här i närheten är Lärkeholmssjöarna, där finns det vandringsleder och badplatser. Krångelbygget är också otroligt vackert, med flera sjöar och fina byggnader.