Yrkeshögskola

För Familjen Helsingborg är det viktigt att behålla och utveckla viktiga eftergymnasiala utbildningar som stödjer näringslivet i regionen. En målsättning är därför att öka antalet YH-utbildningar. Vi är stolta över att tillhöra en av de allra vackraste, attraktivaste och mest dynamiska regionerna i norra Europa. Välkommen att plugga på yrkeshögskola hos oss.

Kompetensförsörjning och tillgången till rätt kompetens är en av de viktigaste frågorna för att näringslivet ska vara konkurrenskraftigt. Fem av tio arbetsgivare uppger att de har svårt att rekrytera och att bristen på rätt utbildad arbetskraft är ett stort tillväxthinder.

Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden 2020-2021 spår en långsam återhämtningsperiod med tanke på corona och covid-19. Bristen på arbetskraft innan pandemin kommer att finnas kvar även under och efter pandemin då tillgången på utbildad arbetskraft är fortsatt begränsad. Till följd av pandemin kommer strukturen på arbetsmarknaden att förändras och vissa jobb kommer att försvinna och nya kompetenser kommer att efterfrågas.

Yrkeshögskolan spelar en mycket viktig roll för både den regionala och nationella kompetensförsörjningen inom yrken på eftergymnasial nivå. YH-utbildningar är en effektiv utbildningsform (1-2-åriga utbildningar) där över 90 % har jobb året efter examen enligt de senaste årens statistik från MYH. Tilldelningen av YH-utbildningar till Skåne län (35 %) ligger under rikssnittet (45 %) och är betydligt lägre än Stockholm och Västra Götaland. Yrkeshögskolan är mycket framgångsrik i att snabbt få ut sina studerande i jobb och har blivit en viktig del i lösningen för strategisk kompetensförsörjning.

Vad är Yrkeshögskolan?

Yrkeshögskoleutbildning (YH) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och en stark arbetslivsanknytning. Yrkeshögskolans utbildningar svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad, eftergymnasial arbetskraft och drivs i nära samverkan med företag och organisationer. Det innebär att utbildningarnas innehåll och inriktning utvecklas samt att nya utbildningar startar och gamla läggs ner i takt med att behov och krav på arbetsmarknaden förändras. För att läsa mer om yrkeshögskolan klicka här.

YH-acceleratorn – en satsning i Familjen Helsingborg

Sedan den första februari 2020 finns det ett pilotprojekt i form av en delregional YH-accelerator som ska påskynda företagens kompetensförsörjning på både kort och lång sikt. I nuläget finns det YH-utbildningar i fem av Familjen Helsingborgs elva kommuner. Här finns en stor potential att uppvakta fler branscher och företag att engagera sig i YH-utbildningar för att säkerställa en effektivare kompetensförsörjning.

Företag, utbildningsanordnare och invånare är de grupper som har störst nytta av YH-acceleratorn. Företagen får tillgång till en effektiv form av kompetensförsörjning och YH-anordnare får stöd i att hitta förankrade kompetensbehov och företag som vill samverka kring utbildningsinsatser. För invånaren kommer det att finnas ett större utbud av YH-utbildningar att ta del av inom Familjen Helsingborg.

Välkommen till ”Kickoff YH-ansökningar 2022”

På temat ”Kickoff YH-ansökningar 2022” bjuder YH-acceleratorn Familjen Helsingborg in utbildningsanordnare inom Yrkeshögskolan till en inspirerande förmiddag den 20 oktober. Syftet med kickoffen är att ge er en tydligare bild av kompetensbehov hos olika branscher i nordvästra Skåne som kan omvandlas till korta och långa YH-utbildningar under 2022.

Under förmiddagen kommer du få lyssna på och ställa frågor till rekryterande funktioner från besöksnäringen, tillverkande industri, logistik och vård-och omsorgsförvaltning. Medverkar gör bland annat representanter från Alfdex i Landskrona samt Clarion Sea U och Nowaste Logistics i Helsingborg.

Mer information och anmälan hittar du här.

Yrkeshögskolor i Familjen Helsingborg

Glas- och metallingenjör

Utbilda dig inom en framtidsbransch! I takt med att efterfrågan på glasarbeten ökar, så ökar också möjligheten för dig till en riktigt spännande framtid. Utbildningen är framtagen i samarbete med några av branschens mest innovativa och efterfrågade företag inom sin nisch. Som glas- och metallingenjör bidrar du till ett vackrare och smartare sätt att bygga. Glas- och metallingenjör är ett yrke för dig som är kreativ och driven. Du tycker om att leda människor och projekt, och kan förstå hur en vision kan omvandlas till praktiskt arbete.

När du är färdig med utbildningen har du kompetenser för att kalla dig glas- och metallingenjör samt projektledare.

Ort: Helsingborg / Lerum

Längd: 1,5 år, 300 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2021

Läs mer här. 

VVS-ingenjör

Som VVS-ingenjör arbetar du med att energieffektivisera inomhusmiljöer. Detta är rätt utbildning för dig med tekniskt intresse och som vill arbeta med teknik. Det är en stor brist på VVS-ingenjörer tack vare den ökande nybyggnationen av bostäder och andra fastigheter, samtidigt som många gamla fastigheter behöver renoveras. Som VVS-ingenjör arbetar du med att projektera, designa och göra beräkningar på olika energisystem. Du arbetar ofta framför datorn i rit- och designprogram som CAD eller är ute på möten hos kunder och entreprenörer. Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat VVS-ingenjör, VVS-konstruktör eller VVS-projektör.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 400 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2021

Läs mer här. 

Data Scientist

Vill du lära dig tolka data och omvandla den till affärsnytta? Då är Yh-utbildningen Data Scientist för dig!

Cirka 90 procent av all data i världen har producerats under de två till tre senaste åren. Denna uppsjö av ny data innebär att företag nu starkt efterfrågar personer med kompetens inom analys på avancerad nivå. Under utbildningen lär du dig teoretisk och praktisk dataanalys. Du lär dig även hur du hjälper företag implementera rätt lösningar och genomför projekt. Du får också kunskaper i närliggande områden så som; programmering, statistik och databaser. Allt för en så bred kompetensgrund som möjligt.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 400 yhp

Nästa kursstart: Hösten 2021

Läs mer här.

Frontendutvecklare  

Tycker du att det är kul med kod och digitala upplevelser? Vill du dessutom jobba på en rykande het marknad där du kan se dina projekt växa till liv? Studera till Frontendutvecklare hos oss på EC Utbildning i Helsingborg och var med och utveckla framtidens sajter, applikationsverktyg och e-handelslösningar! Med denna YH-utbildning kommer du snabbt i kontakt med branschen, samtidigt som du lär dig om de senaste trenderna inom Frontend 

Ort: Helsingborg  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här

IT-säkerhetsspecialist

Det här är utbildningen för dig som vill bli proffs på IT-säkerhet. Som IT-säkerhetsspecialist jobbar du med IT-säkerhetsfrågor, utformar IT-säkerhetssystem och identifierar potentiella hot som kan äventyra din arbetsgivares känsliga och konfidentiella information. Gör ett säkert karriärval, utbilda dig inom IT-säkerhet.Som IT-säkerhetsspecialist arbetar du med säkerhetsfrågor och ansvarar för din arbetsgivares IT-säkerhet. Du utformar, testar, riskbedömer och avväger säkerhetslösningar så att företagets IT-system går att använda med en tillfredsställande mix av säkerhet och tillgänglighet. Du kan arbeta hos privata företag, myndigheter, organisationer eller med samhällsviktiga funktioner på såväl nationell som internationell nivå.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 400 yhp

Nästa kursstart: Augusti 2021

Läs mer här.

UX Designer 

Vill du kunna skapa digitala upplevelser utöver det vanliga? Studera YH-utbildningen UX Designer hos oss på EC Utbildning i Helsingborg och bli expert på interaktionsdesign! 

Att jobba med design med inriktning mot UX innebär att skapa innovativa lösning som är enkla att förstå och som uppmuntrar till användning. Är du lösningsorienterad och brinner för smart och användarvänlig design? Då kan denna utbildning vara för dig!  

Ort: Helsingborg  

Längd: 2 år, 405 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021

Läs mer här.

Webbutvecklare inom .NET 

Har du ett intresse för kod? Ta dina programmeringskunskaper till nästa nivå! Läs till Webbutvecklare inom .NET hos oss på EC Utbildning i Helsingborg. Kod utgör grunden till alla webbsidor, appar och gränssnitt. I takt med att vi blir allt mer digitala och använder fler plattformar ökar också behovet av programmerare som kan skriva och utveckla denna kod. Under denna YH-utbildning specialiserar du dig på webbutveckling med utgångspunkt i Microsofts .NET-plattform och programmeringsspråket #C.  

Ort: Helsingborg  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021

Läs mer här

Hälso- och vårdadministratör  

En utbildning som vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med kvalificerade administrativa uppgifter inom hälso- och sjukvårdsområdet. Du arbetar som en administrativ spindel i nätet och utvecklar nya rutiner, skriver journaler, bokar patienter, dokumenterar, arkiverar, hjälper till med IT-support och mycket annat inom offentlig eller privat sjukvård. Den administrativa yrkesrollen inom hälsa och vård förändras successivt, inte minst på grund av tekniken. I yrkesrollen kan det därför också ligga delaktighet i utredningar, sammanställningar och presentation av material som framkommit. Utbildningen ger dig den yrkeskompetens som idag bedöms viktig för framtida och nya arbetsuppgifter.  

Ort: Landskrona  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: 202-08-16

Läs mer här

Lönekonsult

Brinner du för siffror, ordning och reda och gillar att hjälpa andra människor, då kan utbildningen Lönekonsult vara rätt för dig!

Utbildningen ger kompetens i att självständigt arbeta med ekonomi- och personalfrågor med specialisering på lön. För att kunna göra det behöver du kunskaper i löneadministration och de lagar och avtal som påverkar lönerna. Det ingår kurser inom löneberäkning, arbetsrätt, försäkringar, pensioner, personalekonomi och IT.

Ort: Helsingborg  

Längd: 1,5 år 325 yhp  

Nästa kursstart: hösten 2021

Läs mer här.

Marketing Automation Specialist 

Marketing automation kan kort beskrivas som att man genom strategier och verktyg möjliggör att skicka rätt budskap till rätt person vid rätt tillfälle. I din roll är du en del av att leda förändringen från traditionell marknadsföring och försäljning mot automatiserade datadrivna marknadsföringsinsatser. I rollen jobbar du bland annat med att skapa målgruppsanpassat innehåll och med marketing automation-plattformar för att skräddarsy kundupplevelser baserat på data och insikter. Jobbet innebär även att genomföra och utvärdera automatiserade kampanjer baserade på kunddata, analysera och dra slutsatser kring kundresor samt upphandla och kravställa tekniska system inom marketing automation. 

Ort: Helsingborg – distans med obligatoriska träffar  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: 2021-08-30

Läs mer här.

Hud- och spaterapeut 

Efterfrågan på hud- och kroppsvårdsbehandlingar ökar stadigt och arbetsmarknaden för hudterapeuter är god. Det har blivit naturligt och accepterat att sköta sin hälsa och sin kropp. 
Spa- och friskvårdsanläggningar inrättas på många håll. Förutom den mer traditionella verksamheten inriktad på arbete på salong efterfrågas yrkeskompetensen också inom handeln. Även på apotek, hos plastikkirurger och hudläkare har arbetstillfällen skapats.  

Ort: Landskrona  

Längd: 1,5 år, 300 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här.

Specialistundersköterska – kvalificerad sjukvård

Specialistundersköterska inriktning kvalificerad sjukvård ger dig en kompetenshöjning och beredskap att hantera och göra adekvata bedömningar i akuta situationer vid vård av vuxna och barn. Som specialistundersköterska kan du bland annat arbeta med handledning, ledarskap, teamarbete och kvalificerad sjukvård. Efter utbildningen kan du bidra till bättre kvalitet i den kvalificerade sjukvården och bli en viktig länk mellan undersköterskan och sjuksköterskan både inom öppen- och slutenvård. Studierna bedrivs delvis på distans med en obligatorisk teorivecka per månad i Båstad varvat med tre veckors handledda självstudier på hemorten.

Ort: Båstad – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 40 veckor200 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här.  

Stödpedagog 

Om du vill arbeta med utveckling och stöd inom funktionshinderområdet, vidareutbilda dig till stödpedagog. Behovet av stödpedagoger inom den offentliga och privata omsorgen ökar då kraven på den brukarnära personalens kompetens blir allt högre och mer specifik. Fördjupade kunskaper om metoder och arbetssätt som t.ex. alternativkompletterande kommunikation, AKK, har avgörande betydelse för brukarens möjligheter att utveckla och utöva självständighet, inflytande och delaktighet.  Utbildningen till stödpedagog ger dig möjlighet att utvecklas inom din profession. Landskrona  

Ort: Landskrona – distans/halvfart 

Längd: 2 år, 200 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här.

Tandsköterska

Att arbeta som tandsköterska är ett omväxlande arbete med mycket patientkontakt. Tycker du att det är stimulerande att arbeta med människor, är serviceinriktad, har en empatisk och pedagogisk förmåga kan detta vara yrkesrollen för dig. Tandsköterskan ingår i ett vårdteam med tandläkare och tandhygienister, men ska även självständigt kunna informera och utföra munhälsovårdande insatser på patienter i olika åldrar. Behovet av tandsköterskor är stort och arbetsmarknaden för yrkesgruppen har varit mycket gynnsam de senaste åren.  

Ort: Helsingborg 

Längd: 1,5 år, 325 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här. 

Eventkoordinator 

Eventkoordinatorutbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som projektledare eller produktionsledare inom upplevelseindustrin. Upplevelseindustrin befinner sig i en spännande utveckling och efterfrågan är stor. Utbildningen ger dig kunskaper för att arbeta i en ledande position med helhetsansvar. Arbetsområdet är brett och omfattar alla upplevelseformer som handlar om kommunikation, varumärkesutveckling destinationsutveckling, produktioner, sport, musik, konferens, mässa, festival, teater, kultur, nöje mm. Fokus ligger på projektledning och upplevelsebaserade evenemang och möten.  

Ort: Landskrona 

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här.   

Kitchen manager

Utbildningen vänder sig till dig som har arbete eller är mellan jobb och vill vidareutvecklas inom restaurangbranschen. Genom de teoretiska kurserna ges den kunskap som krävs för att arbeta som Kitchen Manager och genom de valbara kurserna ges de färdigheter i hantverksskicklighet som idag efterfrågas. Utbildningen är delvis på distans vilket innebär att du kan arbeta under utbildningen utom 3 dagar i månaden då du är på plats i Båstad. 

Ort: Båstad – semidistans 

Längd: 1 år, 150 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här. 

Koordinator inom besöksnäringen  

Koordinator inom besöksnäringen är en bred utbildning med många jobbutgångar. Det innebär att du inte bara måste välja en yrkesroll. De som gått utbildningen jobbar idag bland annat som projektledare inom event, marknadsassistent, turismutvecklare, konferensansvarig eller inom reception och bokning. Sista terminen gör du en individuell fördjupning inom det område som lockar dig mest. Denna 80 veckor långa utbildning på heltid, öppnar många olika dörrar i en spännande bransch!  

Ort: Båstad  

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här. 

Operativ ledare inriktning Revenue Management  

Utbildningen ger dig i din yrkesroll som operativ ledare kompetens att utifrån verksamhetens idé och mål ta lönsamma beslut och leda verksamheten på ett hållbart sätt. Att jobba som operativ ledare är varierande, roligt, ansvarsfullt och utvecklande. Det är viktigt att ha stor ekonomisk förståelse och kunskap inom området Revenue Management som kortfattat innebär att sälja en produkt till rätt kund vid rätt tillfälle. Detta samtidigt som du jobbar för att behålla och attrahera nya medarbetare och skapa ett hållbart ledarskap. Målet är att du ska utveckla kompetens för att leda en avdelning/verksamhet operativt, främst inom logiverksamhet eller en av dess avdelningar. 

Ort: Båstad – semidistans  

Längd: 1 år, 15yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här. 

TRAC Turism- och resekonsult

TRAC, Travel Academy är en utbildning framtagen av svenska resebyråföreningen och ett kvalitetsmått på kompetens. TRAC-utbildade resekonsulter är mycket efterfrågade på resebyråerna och ett känt begrepp i branschen. Utbildningen gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden och ger dig bland annat kunskaper i bokningssystemet Amadeus. Din framtida arbetsplats kan bland annat vara på online- privat- eller affärsresebyråer, hos flygbolag, hos grupp- och konferensresearrangörer eller researrangörer. 

Ort: Helsingborg – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: januari 2021 

Läs mer här.

Internationell affärslogistiker inriktning hållbarhet och digitalisering

Som affärslogistiker arbetar du med att planera, organisera och effektivisera logistiken hos företag och organisationer. Du genomför inköp, försäljning, förhandlingar, transporter och skeppning av varor till och från utlandet. Med denna utbildning får du kompetens att göra detta med ett miljövänligt förhållningssätt och med kunskap inom den senaste digitala tekniken. Logistik- och transportbranschen har blivit allt mer komplex med utmaningar vad gäller hållbara logistiklösningar samt miljövänliga och kostnadseffektiva transporter. En ökad e-handel och produktion gör logistiker till en allt viktigare yrkesgrupp. Branschen är i behov av medarbetare som har kompetens att med digitala lösningar planera för ny logistik så klimatsmart som möjligt. Yrket passar dig som är bra på att förstå helheter och flöden samt är kommunikativ och kundfokuserad.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 425 yhp

Nästa kursstart: hösten 2021

Läs mer här.

Arbetsledare – Hållbar Grönyteförvaltning 

Vill du vara med och leda det hållbara arbetet av våra utemiljöer? Som arbetsledare tar du ansvar för att leda en grupp, hitta effektiva lösningar och styra ditt arbetslag mot högt uppsatta mål. I det här yrket har du möjlighet att påverka människors vardag och välbefinnande genom deras utemiljö. Branschen söker arbetsledare som kan möta ökade krav på kvalitet, planering, kostnadseffektivitet och hållbarhet.  

Ort: Ängelholm – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 1,5 år, 300 yhp 

Nästa kursstart: 2021-11-29

Läs mer här.  

Ekosystemtjänster i praktiken -inom skötsel och anläggning

Utbildningen riktar sig till dig som är yrkesverksam inom skötsel och anläggning och vill kompetensutvecklas inom ekosystemtjänster och hur dessa kan implementeras i utemiljön. Under utbildningen får du kunskap om hållbara lösningar och ges möjlighet att utgå ifrån din egen närmiljö för att sedan kunna applicera de erhållna kunskaperna direkt i befintlig verksamhet. Denna 20 veckor långa utbildning ökar din kompetens för att arbeta med anläggning och förvaltning av framtidens utemiljöer!

Ort: Båstad – distans med obligatoriska träffar

Längd: 20 veckor, 50% fart, 50 yhp

Nästa kursstart: Januari 2022

Läs mer här. 

Kvalificerad trädgårdsanläggare 

Detta är en utbildning som rör sig i gränslandet mellan det rena hantverkskunnandet och det strikt akademiska. Yrkesrollen som kvalificerad trädgårdsanläggare är komplex och kräver unika kunskaper och färdigheter. Förutom att bli en skicklig hantverkare inom markbyggnad ger nyckelkursen fördjupad växtkunskap dig spetskompetens inom det levande byggmaterialet och gör dig skicklig i att använda växter på rätt sätt. Distansstudier varvas med utbildningsträffar i både Båstad och Stockholm. Däremellan sker studierna på hemorten med streamade föreläsningar, litteraturläsning och inlämningsuppgifter.  

Ort: Båstad – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 1,5 år, 300 yhp  

Nästa kursstart: Januari 2022 

Läs mer här. 

Kvalificerad trädgårdsmästare – hållbar utemiljöförvaltning

Den här utbildningen vänder sig till dig som vill förvalta våra utemiljöer, särskilt de gröna, på ett framtida, hållbart sätt. Utbildningen ges på distans med 9 träffar om 3 till 4 dagar. Utbildningen är en påbyggnadsutbildning/specialistutbildning med krav på specifik ämneskompetens, och är framtagen utifrån de krav som arbetslivet ställer på den angivna yrkesrollen.
Målet är att få god kunskap om ekosystemtjänster och självständigt kunna kartlägga, värdera, planera och genomföra lösningar i utemiljön ur ett hållbarhetsperspektiv, särskilt i redan befintliga utemiljöer.

Ort: Båstad – distans med obligatoriska träffar

Längd: 14 månader, 300 yhp

Nästa kursstart: Januari 2022

Läs mer här.

Trafiklärarutbildningen

Trafiklärare – En utbildning med hög arbetslivsanknytning och stora chanser till ett utvecklande och intressant arbete. Utbildarna i Helsingborg har många års erfarenhet av att genomföra trafiklärarutbildningen. Hos oss genomförs utbildningen med en hög grad av arbetslivsanknytning. Utöver 15 veckors LIA (lärande i arbete) på heltid så genomförs 1 dag per vecka ute på någon Trafikskola. Under senare delen av utbildningen driver du som studerande också en egen ”trafikskola”. Detta för att få en så verklighetsanknuten utbildning som möjligt. Utbildningen genomförs under totalt 60 veckor (300 yrkeshögskolepoäng) och endast med två veckors studieuppehåll under jul- och nyårshelgen.
Utbildningen består av tio olika kurser där teori varvas med praktik. Under senare delen av utbildningen ingår ett examensarbete som knyter an till de olika kurserna som ingår i utbildningen.

Ort: Helsingborg

Längd: 60 veckor, 300 yhp

Nästa kursstart: Januari 2022

Läs mer här.

Trafiklärarutbildning Klippan

Som trafiklärare undervisar och handleder du personer som ska ta körkort för personbil. I ditt arbete planerar och genomför du lektioner, undervisar individuellt i bil och i grupper. Du får möta olika människor och situationer, vilket gör din arbetsdag omväxlande, spännande och utvecklande. Utbildningen är en yrkeshögskoleutbildning som ska ge dig de specialiserade, teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som Trafiklärare. I undervisningen varvas teori och praktik och i utbildningen ingår också längre praktikperioder. Utbildningen genomförs i samarbete med branschens företag och branschorganisationen STR.

Det finns en stor efterfrågan på Trafiklärare och chansen att få arbete är mycket god.

Ort: Klippan

Längd: 60 veckor, 300 yhp

Nästa kursstart: 2021-08-09

Läs mer här.

Bygglovshandläggare 

Samhällsbyggnad är en bransch i ständig utveckling. Med all planerad nybyggnation av både bostäder och infrastruktur ökar behovet av yrkesrollen. Som bygglovshandläggare varvar du självständigt arbete med samtal och möten med alla de människor som är berörda eller intresserade av bygglovsärenden. Du utför handläggning av bygglov, bygganmälan och tillsynsärenden enligt plan- och bygglagen. Gentemot kommuninvånarna är du rådgivare och bollplank i samband med planering av byggen. Du leder samrådsmöten där alla berörda parter träffas, beslutar om kontrollplaner och följa upp att dina byggprojekt verkligen genomförs enligt de ramar som bygglovet ger. 

Ort: Helsingborg – distans med obligatoriska träffar 

Längd: 2 år, 400 yhp  

Nästa kursstart: 2021-08-23 

Läs mer här.

Bantekniker 

En bantekniker bygger järnvägen, från banvall till att lägga slipers och kapa räls. Banteknikern arbetar också med att underhålla banan och hjälper till vid akuta fel med spåret och växlar. Gillar du att arbeta i team, jobba ute i det fria, är i god fysisk form och vill bidra till samhällsutvecklingen är banteknikeryrket något för dig. Som bantekniker kan du arbeta med förebyggande underhåll, felavhjälpning i spår och växlar samt arbete med räls- och slipersbyten. 

Ort: Ängelholm  

Längd: 40 veckor, 200 yhp  

Nästa kursstart: 2021-08-23 

Läs mer här. 

Elingenjör  

Behovet av elingenjörer inom områdena energi- och elinstallation, integrerade system, industri, bygg- och infrastruktur är stort. Du behöver ha lätt för matematik och vara teknikintresserad. God förmåga att arbeta självständigt är nödvändig liksom den sociala kompetens som krävs för utvecklande samarbeten. Efter avslutad utbildning kan du exempelvis jobba som elingenjör eller biträdande konstruktör inom fastighet eller järnväg, kalkylerare, assisterande projektledare eller programmerare inom automation. Konsulter med lång och ingående erfarenhet från sina respektive yrkesområden är de som levererar undervisningen och kommer guida dig genom utbildningen. Kanske någon av dem blir din framtida arbetsgivare!

Ort: Helsingborg  

Längd: 2 år,  415 yhp  

Nästa kursstart: Hösten 2021 

Läs mer här.

Eltekniker  

I Sverige går alla elektriska tåg på grön el med väldigt liten påverkan på klimatet. För strömförsörjningen ansvarar kontaktledningstekniker (eltekniker). Det är också kontaktledningsteknikern som bygger, felavhjälper och underhåller det elsystem som omger järnvägen, från kontaktledning till återkoppling via räls och signaler. 

Ort: Ängelholm  

Längd: 40 veckor, 200 yhp  

Nästa kursstart: 2021-08-23

Läs mer här.   

Flygtekniker 

Utbildningen passar dig som vill jobba i en internationell högteknologisk bransch med service och underhåll av flygplan. Flygteknikcenter Ljungbyhed är en godkänd EASA part-147 skola, vilket betyder att utbildningen bedrivs enligt ett gemensamt europeiskt regelverk, och detta garanterar en hög standard på utbildningen. Vi utbildar tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan. Utbildningen är upplagd så att eleverna får en bred kompetens, allt för att de ska vara redo för en anställning i flygbranschen. För att arbeta som flygtekniker måste du vara ansvarsmedveten, flexibel och stresstålig. Goda kunskaper i matematik, engelska och fysik är därför ett grundkrav.

Ort: Ljungbyhed, Klippan 

Längd: 2 år, 420 yhp  

Nästa kursstart: 2021-08-16 

Läs mer här.  

Förpackningstekniker

Utbildningen ger dig kunskapen om den förpackningstekniska processen i ett företags värdekedja. Den hela processen vid förpackningsrelaterad produktion. Från tillverkning av materialet i en förpackning som papper, plast, glas, aluminium, dess egenskaper, formbarhet och hållbarhet samt produktion av själva förpackningen. I utbildningen ingår också hur man trycker på den med olika tekniker, olika kvalitetsaspekter och om olika ytbehandlingar samt olika fyllningstekniker av förpackningar.
Logistik och olika miljöaspekter är också viktiga moment i utbildningen. Efter utbildningen ska du kunna produktionsanpassa förpackningsprodukter, hjälpa till och genomföra projekt för utveckling av logistik i förpackningskedjan. Du ska också kunna delta inom områden som material, maskinteknik, tryckning, vidarebehandling och miljö.

Ort: Helsingborg

Längd: 2 år, 400 yh poäng

Nästa kursstart: 2021-09-06

Läs mer här.

Hållbar livsmedelsintraprenör

Brinner du för hållbarhet, klimat, miljö och god mat?
Vill du läsa en utbildning som dessutom ger dig goda chanser att få ett jobb? Läs YH-utbildningen Hållbar livsmedelsintraprenör vid Folkuniversitetet.

Genom att studera till hållbar livsmedelsintraprenör kommer du att vara med och säkerställa tillgången på god och hållbar mat i Sverige. Du kommer att få både teoretisk och praktisk kunskap om det svenska hållbarhetsarbetet. Dessutom får du möjlighet pröva dina egna idéer i samråd med professionella livsmedelsproducenter. Den ettåriga utbildningen ger dig en grundläggande kompetens inom hållbarhet och olika slags livsmedelsproduktion, samt möjlighet att specialisera dig genom LIA-praktik. Du kommer även att få kunskaper om till exempel de globala hållbarhetsmålen, hållbar växtförädling, företagande, hållbar djurhållning och hygien och säkerhet.

Ort: Distans – med träffar i Bjuv

Längd: 1,5 år, 250 yhp

Nästa kursstart: 2021-08-23

Läs mer här.

Kommersiell drönaroperatör

Är du del av en organisation eller ett företag som behöver introducera drönartekniken i verksamheten?
Har du idéer om hur man kan arbeta med drönare du vill förverkliga som entreprenör? Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta som anställd drönaroperatör eller som egenföretagare. Utbildningen innehåller både praktiska och teoretiska moment om operationer med drönare, undervisning inom juridik och entreprenörskao och luftfartsrelaterade ämnen.

Du kommer att låna en drönar och ta det godkända drönarkort under din utbildning. Du får möjlighet att ta din praktik/lia utomlands.

Ort: Ljungbyhed

Längd: 1 år, 250 yhp

Nästa kursstart: 2021-08-31

Läs mer här. 

Kontaktledningstekniker

Som kontaktledningstekniker arbetar du framför allt med underhåll samt ny- och ombyggnad av järnvägens kontaktledningsnät. Trafiksäkerheten är direkt beroende av att kontaktledningsnätet fungerar, vilket gör ditt arbete samhällsviktigt och ansvarsfullt. Gillar du att arbeta i team, jobba ute i det fria, är i god fysisk form och vill bidra till samhällsutvecklingen är yrket som kontaktledningstekniker något för dig.

Ort: Ängelholm

Längd: 40 veckor, 200 yhp

Nästa kursstart: 2021-08-23

Läs mer här.

Kyl- och Värmepumptekniker

Kylbranschen är en av Sveriges mest snabbväxande och behöver en mängd nya tekniker. Om du är intresserad av teknik och vill ha ett välbetalt och fritt arbete så kan detta vara utbildningen för dig! Utbildningen ger dig både bredd och djup, du får alla grunderna inom teknik kopplat till energi- och miljöfrågorna i ett av Sveriges ledande teknikområden. Vi har komprimerat utbildningen till 1,5 år så du snabbt kommer ut i arbete.
Jobben innebär stort eget ansvar och möjlighet att träffa många människor, du kan välja inriktning utifrån eget intresse och även fördjupa dig i ett teknikområde, tex ventilation eller värmepumpar.

Ort: Helsingborg

Längd: 1,5 år, 350 yhp

Nästa kursstart: 2021-08-30

Läs mer här.

Signaltekniker 

En signaltekniker är med och underhåller och bygger järnvägens många signalsystem. Allt för att bibehålla den höga säkerheten på järnvägen. Signalteknikern arbetar med avancerade säkerhetssystem som skickar information till bland annat lokförarna om vad som händer längs spåret. 

Ort: Ängelholm  

Längd: 40 veckor, 200 yhp  

Nästa kursstart: 2021-08-23

Läs mer här.

 

 

Lokförare 

Trafikverksskolan i Ängelholm har funnits i 65 år och här har utbildats 1000-tals lokförare. Vi erbjuder utbildning till lokförare och möjligheter till ett yrke som ligger helt rätt i tiden. Trafikverksskolans unika utbildningsanläggningar skapar möjligheter som få andra utbildningsanordnare kan erbjuda.  

Ort: Ängelholm 

Längd: 44 veckor220 yhp 

Nästa kursstart2021-03-15  

Läs mer här. 

Trafikflygare i kommersiell luftfart med MPL-certifikat

Utbildningen leder till att man i första hand ska kunna arbeta som trafikflygare (pilot) i den kommersiella luftfarten. Exempel på arbetsgivare är Norwegian, SAS mfl. Andra yrken i yrkesområdet är t.ex. administrativ- teknisk- eller simulatorpilot, aeronautisk analytiker, ”Ground Handling koordinator” och OP-assistent. Efter utbildningen har man ett MPL-certifikat (Multi Crew Pilot License) som gör det möjligt att utan ytterligare utbildning arbeta som styrman i ett flygbolag i Europa.

Ort: Ljungbyhed

Längd: 2,5 år, 500 yhp

Nästa kursstart: mars 2021

Läs mer här.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of familjenhelsingborg.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close