Att få hjälpa och påverka individer att de får det bättre är mitt sätt hjälpa till. Det brinner jag verkligen för – Pia, Påarp

Jag har bott här nästan hela mitt liv och när man skulle få barn så visste man att det var tryggt för barnen att växa upp här. Charmen med Påarp är att det finns en byanda. Alla hälsar på varandra här och man hjälps åt när det händer någonting. Det var ett hus som rasade här för några år sedan där de förlorade hela huset och då gjorde folk insamlingar. Ett annat exempel är att det fanns ett par som hade ett fosterbarn som skulle bli utvisat och då slöt alla upp. Det finns bra föreningar här. Scouterna är en fantastisk förening som har funnits sedan 30-talet. Det är nordvästra Skånes största förening. Det finns skola, vårdscentral, resturanger och affärer. Det är en servicevänlig by och dessutom bara 7 minuter med tåget till centrala Helsingborg. Man får allting här, med Helsingborg på köpet och man kan bo billigare. Det är väldigt tryggt här. Det är ju det enda man tittar på när man har barn, att de ska kunna bli självständiga på ett tryggt sätt.

Jag ville verkligen jobba med samhällsförändring och till slut hamnade jag på Naturbruksgymnasiet där jag var biträdande rektor i 10 år. När jag själv fick barn startade jag ett föräldrakooperativ och vi byggde allt själva. Det var en sådan kraft när vi gjorde det tillsammans, det var bland det häftigaste jag varit med om. Mitt intresse är att försöka göra samhället lite bättre. Att få hjälpa och påverka individer att de får det bättre är mitt sätt hjälpa till. Det brinner jag verkligen för.

Fågelskådning är ett nördigt intresse som jag har fått när jag blev lite äldre. Jag började titta på stora fåglar som örnar. Jag fick lära mig mycket att ornitologerna på Naturbruksgymnasiet och fick följa med på örnsafari. Min man har alltid varit intresserad av mindre fåglar. Vi började lära känna folk som var riktigt duktiga och följde med dem ut. Jag har tänkt att fåglar är små och grå, men så är det ju verkligen inte. Ju mer man lär sig, desto mer intresserad blir man. Jag har sett många fräcka fåglar och vi har följt ett havsörnspar. Ett par kompisar till oss hittade en häckningsplats. Havsörnar har inte funnits på denna sida av Skåne på 200 år och vi hittade de första som började häcka här för snart 10 år sedan. Så vi har följt dem och de har fått 2 ungar varje år. Det är lite häftigt. De är 2,5 meter. Deras bo är stort som en bil.