Att tävla i cykelsport är som schack fast en uthållighetssport – Fredrik, Torekov

Vi hade letat hus härifrån uppemot Kungsbacka, eftersom vi ville tillbaka till Västkusten och tittade på det här huset. Till slut förstod vi att det fanns en anledning till varför vi alltid jämförde andra hus med det här huset, så vi flyttade hit och det har vi aldrig ångrat. Vi säger att vi bor i vår sommarstuga och vi mår väldigt bra här ute i Torekov. Det vi har fastnat för är havet, närheten till fina båthamnen och vi gillar att bonden har korna precis här utanför. Här är det både lantligt och nära havet, vi når allting på den här halvön. Det är även bra cykelvägar här, jag hade cykeltränat runt åsen så jag visste att det var perfekta förhållanden.

Min fru är design- och produktutvecklare och jag har varit inom cykelsporten sedan jag var 7 år, så vi har utvecklat cykelmärket Memil ihop. Det började med att vi skapade en cykelram och sedan har det utvecklats till att vi har cykeluthyrning med hotellen här och att vi startade ett proffslag.  I Sverige kan man vara starkast i klungan och vinna, men utomlands är du tvungen att samarbeta med ett lag. Att tävla i cykelsport är som schack fast en uthållighetssport. Svenskar är jätteduktiga på lagsport så därför är det konstigt att vi inte är så bra på cykelsport. Därför tänkte vi att vi skulle försöka organisera svensk cykelsport lite mer och vi startade ett cykellag. Vi fick inte så bra respons i Sverige så det är Finlandsregistrerat och styrs från Torekov.  Nästa vecka ska vi åka till Asiens motsvarighet till Tour de France med laget. Det är en hård tävling med hårt internationellt motstånd.

Vårt fokus har mest legat på sportcykeln som landsvägsåkarna använder och vi har en mountainbike som två olympiska damer från Kina testar just nu, så tanken är att vi ska lansera den lagom till OS 2019. För att nå den breda marknaden gör vi även några andra cyklar. Vi tyckte att Torekov var det bästa stället för oss att jobba med cykelservice, cykeluthyrning, laget och märket – vi är breda i vårt cykelspektrum. Laget är den sista produkttestenheten och den feedbacken de ger är den sista finjusteringen vi gör på våra produkter. De upptäcker alla småfel som skulle kunnat uppstå. Vi har stor bredd på vårt företag eftersom vi inte bara har produkterna och vi satsar mycket på att utveckla individerna i laget. Vi har också en ungdomssatsning med lokala barn och ungdomar. Det går ut på att ha roligt, men om det finns någon som skulle vilja hitta cykelsporten på en mer avancerad nivå så har de möjligheten till det.

I Torekov finns de gamla byggnaderna kvar i hamnen och det är ju en gammal fiskeby. När jag var liten spenderade vi många somrar i Grebbestad eftersom min far är uppvuxen där, så det är lite barndomsminnen som gör att man vill ha tillgång till en hamn. Det finns en väldigt varierande terräng inom ett cykelavstånd och det är en av de största anledningarna till att vi bor här i Torekov. Vi kan gå på ängarna, gå till havet och gå längs vandringsleden i naturreservatet. Det blir mycket rörelse för att stressa ner – jag cyklar gärna en sväng på åsen.