Det faktum att jag är kvinna har aldrig begränsat mig – Marianne, Bjuv

Jag har varit yrkesverksam journalist i över fyrtio år. Jag har bland annat arbetat på Expressen, Svenska Dagbladet, TT och TV4. Det är bara ett axplock av det jag gjort men mitt CV har inte alltid varit en tillgång.  Journalistbranschen är en mansdominerad bransch och min erfarenhet och kunskap har ibland uppfattats som hotfull.

Jag är en person som tar plats och det har alltid varit hotfullt med kvinnor som gör det. Jag kommer aldrig linda in mig i något rosa jumperset. Det faktum att jag är kvinna har aldrig begränsat mig. Jag har alltid varit på samma nivå som männen i min bransch. ”Im one of the guys” så lyder ett uttryck som en dansk författare myntat. Så är det. Min gräns går dock vid bastudörren.

Jag är född och uppvuxen i Billesholm men har bott lite överallt i världen. När jag flyttade tillbaka till Bjuv för ett par år sedan startade jag Bjuvsnytt som är en nätbaserad tidning som skriver både om lokala och internationella nyheter.

När jag bott på olika ställen har jag lagt märke till att jag inte vinner några poäng genom att berätta att jag är från Bjuv.  Många har rynkat på näsan och jag har fått många taskiga kommentarer när jag berättat för människor var jag kommer ifrån.  Bjuv har inte ansetts vara fint nog och det är så många människor som bara anser att det duger att komma från fina gatan. Det tycker jag så illa om. Jag vill med min tidning lyfta Bjuv. Jag vill, genom att visa på allt som händer här samt vilka fantastiska och drivna människor som bor här, få Bjuvsborna att känna: ”WOW! Det är här det händer”. Det finns så mycket potential här men det är som att Bjuvs kommun lider av någon allvarlig vitaminbrist!

Bjuv var under första halvan av 1900-talet och fram till 60-talet en välmående arbetarkommun. Här fanns allt ifrån butiker, duktiga människor och företag. När jag kom tillbaka för några år sedan var det som en atombomb dragit över kommunen. Det är på fullaste allvar idag samma personer som sitter på stolarna i kommunfullmäktige som när jag lämnade. Det är inte klokt! Det klart att det inte går att etablera något nytänk om det ser ut så. Jag har massa idéer på hur man kan få Bjuv att åter blomstra. Om jag skulle få leva om mitt liv så kunde jag styra upp Bjuv också!