Det finns en uppsjö av uppfinningsrikedom bland invånarna som ger liv åt bygden – Martin, Värsjö

Den som aldrig varit i Värsjö har missat något! Värsjö är en levande landsbygd med aktiva lant- och skogsbruksverksamheter. Alla hus är bebodda, vi har en bra fritidshusbebyggelse och här finns en fantastisk sjö som de flesta bor runt. Det är verkligen fint. Jag bor i den del av Värsjö som heter Värsjöby, det är den gamla delen och faktiskt Skånes största by. Jag är född och uppvuxen här, jag bor med min fru Johanna och våra två barn. Det är perfekt att bo i Värsjö – nära till det mesta och ändå mitt i skogen. Barnen i byn går i skola först i Skånes Fagerhult och sedan högstadie i Örkelljunga.

Vi är människor med många järn i elden, och det var min fru som kläckte idén: “Vi startar en gårdsbutik – det värsta som kan hända är ju att det går åt skogen!”, haha. Vi insåg att vi känner många människor som inte riktigt får ut sina produkter, bland annat familj och grannar som har djuruppfödning. Så vi samarbetar med dem och ett antal mindre leverantörer. Det är fantastiskt roligt att ha projekt tillsammans. Vi har renoverat tillbaka boningshuset till så som det såg ut förr så när kommer in där ska du få en flashback till gamla tider. Vi säljer allt från knäckklubbor till köttlådor av nötkreatur. Man kan väl säga att det är en liten men spirande gårdsbutik! Än så länge är det mest ett hobbyprojekt, så det är inget vi försörjer oss på, men det finns mycket planer.

Jag har varit politiskt aktiv inom Centerpartiet i Örkelljunga i snart tjugotvå år och motiveras av möjligheten att påverka. Jag brinner för föreningsliv, landsbygd och alla människors lika värde. Visst kan man välja att göra som många andra – knyta näven i fickan och säga att “det är inte klokt, varför gör de inget” – eller så kan man välja att vara med och påverka, och det har jag gjort! Jag har en mamma som var en kvinnlig pionjär här i kommunen, så det har präglat mig. Politiken är ett väldigt trevligt engagemang. Vi kommer inte alltid överens men det är ju så det ska vara. De flesta som jobbar politiskt i kommunen vill ju kommunens bästa, fast på olika sätt.

Jag tror att det är entreprenörskap och mixen av olika projekt och åtaganden som håller människorna igång på landet. Jag känner många som är aktiva i föreningar, som kanske har skogs- eller lantbruk men som också jobbar med något annat – man gör flera saker parallellt. Med aktiva människor händer det ofta mycket grejer och det finns en uppsjö av uppfinningsrikedom bland invånarna som ger liv åt bygden. Det skapar också en sammanhållning eftersom att de flesta av oss känner att vi har ungefär samma utmaningar och samma möjligheter. När jag pratar med vänner i storstäder verkar det som att det där är lättare att bli en i mängden och man har inte det där bya-engagemanget. Här på landsbygden är man involverad i sitt samhälle på ett annat sätt. Det finns bara möjligheter!