FN-tjänsterna som jag gjort som får mig att känna mig glad över att sitta här – Jan, Kvidinge

Jag var faktiskt FN-soldat 1960 och åkte till Gaza.

Första månaden gjorde vi på Sharm el-Sheikh och sedan blev vi förflyttade som första kontingenten till Kongo. Vi flyttade en hel bataljon från Kairo via en Amerikansk flygbas i Tripoli och en Engelsk bas i Nigeria. Sedan hamnade vi i Léopoldville i Kongo för att följa med Hammarskjöld in i Katanga. Vårt kompani var hederskompani till honom, det var enda möjligheten för FN att komma in i Katanga. Efter allt det här är jag övertygad om att mordet på Hammarskjöld var ett beställningsjobb.

Jag var även på Cypern 1965-1966 och blev rapporterad saknad i strid. Det var en natt då det brakade loss efter en upptrappning under en vecka och då blev jag och en kille utkommenderade i fält för att rapportera både Turkiets och Greklands trupprörelser. Plötsligt small det och det sköts över våra huvuden. Killen jag var med som hade radiotelefonen slet loss sladden för han skulle springa med den. Vi stod sedan helt utan radiokommunikation och därför trodde centralen att vi strukit med. Men efter några timmar kunde vi sakta röra på oss. Jag visste att det låg en polisstation två kilometer bort, det gällde att smyga dit. Det värsta var granatkastarna, man bara hörde ljuden och visste att de avfyrades men hade ingen koll på vart de skulle hamna. Till slut lyckades vi komma fram till polisstationen och sedan blev det elduppehåll och då kunde vi hamna tillrätta.

Det är tillfälligheter, allt är tillfälligheter här i livet. Det gäller att ta vara på dessa och haka på dem.

Det är svårt att säga vad som har varit roligast i min karriär för det har varit olika tidsskeden. FN-tjänsterna som jag gjort som får mig att känna mig glad över att sitta här. Jag har också fått möjligheten att påverka en statlig utredning på rätt håll en gång, om att Tomarp inte skulle säljas. Under 1977 när jag var ordförande i Kvidinge IF fick vi spela en cupmatch mot Malmö FF, fritidsnämnden jag satt i då ville sätta matchen i Åstorp, men då sa jag nej – det ska vara i Kvidinge. Det kom nästan 5000 personer på den matchen, Malmö FF var ju landslaget på den tiden.

– Utifrån allt du har gjort, vad har du lärt dig mest av?

Mina två FN-rundor går inte komma ifrån. Just att ta vara på mig själv och veta var jag står, framför allt psykiskt. Det har jag haft nytta av hela livet. Jag kan bli förbannad, men jag kan kontrollera mig. En till sak är att jag träffade min fru. Det blev en vändning i mitt liv, jag hade egenlitgen tänkt att jag skulle fortsätta med fler äventyr men jag lugnade ner mig och blev kvar hemma.