För mig är ju frihet att hålla igång och göra det jag tycker om. Jag vill inte vara sysslolös – Jan, Perstorp

Att hålla igång är viktigt. Jag är 75 år och jag kan ju inte sitta still. Det är minst tre saker inplanerade i veckan. Just nu jobbar jag med Perstorpsdagarna som ska hållas i augusti. Jag ordnar och organiserar alla arrangemang kring det. Vi är fyra stycken i den kommittén och jag gjorde det i fjol också. Det är familjedagar med aktiviteter för barn som ska vara här på torget. Föreningar och företag kommer att visa upp det som finns i byn. Det är festligheter med dans och lite sådant på kvällen i Folkets park. Jag har precis bokat karuseller, uppträdanden och trollkarlar. Man har hållit på i så många år att mycket handlar rutiner och kontaker. Man vet precis vad man ska göra och vilka man ska ringa.

En del frågar hur jag orkar göra allt för Perstorpsfolket och om jag inte vill ha lite mer frihet. För mig är ju frihet att hålla igång och göra det jag tycker om. Jag vill inte vara sysslolös, jag kan inte bara sitta och titta. Det skrämmer inte mig att ta ansvar över saker. På något vis ger det mig ju erfarenheter och man får inte bara negativ respons. Man får mycket beröm också och det gör ju att man tycker om det. Man får beröm för att man tar tag i det, ser till att det fungerar och att folk har roligt. Det är klart man blir stolt och man försöker ta åt sig.

Jag flyttade hit år 1965. Jag fick jobb på Perstorp AB och blev kvar där 43 år med olika befattningar. Där trivdes jag jättebra. Man fick sköta sig själv och ordna saker och ting. Perstorps AB skulle bygga en personalanläggning med idrott, matsal och företagshälsovård och på grund av att jag var så idrottsintresserad så var jag med och startade en fritidskommitté där. Jag hade hand om många fritidsaktiviteter med motionslopp, cykelrally och sådant. Jag var aktiv med olika idrotter, fotbollsklubben och mycket med Perstorps brottarklubb. Jag tycker det är viktigt att aktivera sig fysiskt och ville hjälpa andra med det.

Här finns allt. Perstorp är ett litet samhälle och fruktansvärt fin natur, särskilt runt Gustavsborgsområdet. Det finns en väldigt bra räddningstjänst och en fin golfbana. Badet är nyupprustat med nya rutschkanor och det är massor av folk där nu. Just nu går all spillvärme från Perstorp AB till badet, så där har en del bassänger 27 grader. Det är särskilt bra för de som har simskola klockan åtta på morgonen när det är kallt i luften. Tåget är en stor fördel, det går en gång i halvtimmen. Det möjliggör ju att man kan bo här och pendla till jobbet.