Jag brinner mycket för att landsbygden ska leva – Ulf, Åsljunga

Vi letade efter hus i bandet mellan Klippan och Örkelljunga, sen är det ödet att vi hamnade här i Åsljunga. Vi trivs med friheten och naturen, att grannarna inte är alldeles in på livet. På 70-talet när vi flyttade hit var det gröna vågen, alla skulle odla sina egna morötter och det försökte vi med, men det gick inte så bra…

Jag brinner mycket för att landsbygden ska leva. Jag är aktiv i Åsljunga intresseförening där jag lägger mycket energi på att försöka att bevara de få servicepunkter vi har kvar och förhoppningsvis kunna utveckla byn så att den blir intressant och attraktiv att leva i. Att få yngre personer att flytta hit och bilda familj. På nationaldagen fick jag kulturpriset i Örkelljunga kommun för mitt arbete med föreningen. Det blev jag väldigt stolt och glad över, det var en fin uppmuntran från kommunen.

I fjol hade vi ett stort arrangemang för att fira att det var 50 år sedan Max Lundgrens första bok om Åshöjdens BK kom ut. Böckerna är kända inom sportvärlden och bygger på Åsljunga, han bodde här som barn på somrarna. Det spelades in en tv-serie om böckerna på 80-talet och vi fick hit många av skådespelarna till arrangemanget. Vi la ner mycket arbete under ett år och det blev väldigt lyckat. Det kom över 1000 personer.

Åsljunga är ett ganska litet samhälle om 600-700 invånare och det finns en närhet till allt och alla. För familjer med barn är det en oerhört trygg miljö, vi har en fin liten skola här. Det är dessutom nära till Helsingborg, så det är lätt att pendla. Det är naturen som är den stora grejen med Åsljunga. Vi har en fantastisk natur runt omkring oss med många små sjöar och fina badplatser. Det finns många vandringsstråk alldeles runt hörnet. Det är en fantastisk miljö att bo i, jag är landsbygdsmänniska.