Jag har en dröm om att bli gammal här – Vera, Vejbyslätt

Jag har bott i Vejbyslätt hela mitt liv. För mig har det varit helt fantastiskt att få bo såhär på landet, och eftersom min släkt kommer härifrån har jag alltid haft cykelavstånd till både mormor och kusiner. Miljön är idyllisk. Det finns många gårdar häromkring, så man ser mycket hästar och kor. Själva har vi katt, hos mormor och morfar finns hästar, och min morbror brukade ha får.

När jag blev tonåring och började på gymnasiet i Helsingborg så tyckte jag det fanns nackdelar med att bo här ute, som att behöva cykla till bussen i ur och skur. Samtidigt har jag alltid trivts med att bo lantligt, och uppskattade att när skolan i stan var slut så kunde jag komma hem till lugnet här ute. Jag spelade fotboll i Vejby i några år, det finns ett jättestort engagemang i den föreningen – den har vuxit de senaste åren. I många år gick jag på dans på Dansfabriken, det är bara 30 minuter bort med buss, och 15 med bil. Jag har också gått på Kulturskolan i Ängelholm, där jag sjungit och spelat instrument.

I Vejbyslätt bor ungefär 60 personer totalt. Sedan jag var liten har det flyttat hit fler unga människor, barnfamiljer och så. Det är en väldigt mysig liten by med gamla, vackra hus. Huset jag bor i är från 40-talet men många av husen är från 1800-talet när järnvägen byggdes. Byn har två sidor kan man säga, den är avdelad av järnvägen på mitten. Nu för tiden är stationen inte längre i bruk. Byn var faktiskt större förr, då fanns det affär, bank och skola. Numera finns bara en bygghandel, och för att handla mat får man åka in till butiken i Vejbystrand, där jag förresten brukade jobba innan!

Jag är förtjust i områdena här omkring, det är ju här en stor del av min släkt kommer ifrån. På KVS-museet i Vejbystrand, det som är ett gammalt sanatorium, finns en del av min släkthistoria. Det är väldigt spännande, och jag är intresserad av historia. Museet har till exempel en bild på min gammelfaster, min morfars syster. Hon hade affär i Vejby när hon var yngre. Byns historia blir liksom våran historia. Om jag själv får barn någon dag vill jag absolut att de ska få växa upp här eller i Vejby. Jag ska flytta hemifrån nu men har en dröm om att flytta tillbaka till Vejbyslätt och bli gammal här. Som min mormor! Hon lever det bästa livet: hon har en fin gård och fixar i trädgården och tar det lugnt. Hon har fortfarande sitt stall där andra hyr in sig, så hon träffar folk hela tiden.