Jag kör cabbe för att få höra fågelsången, ha solen på låren och känna rapsen som doftar – Ylva, Mölle

Nästa år har jag bott här i 30 år. Eftersom jag är uppväxt mellan Lomma och Bjärred så var havet var en dragande grej. Jag gick i pension i november och arbetade så länge jag fick till 67 år så det har varit lite svårt att landa i hemmet. Nu har jag gett mig ett år att vara luststyrd där gör precis det jag har lust till och dit näsan pekar. Till exempel har jag nog aldrig läst så mycket som sen första november. Jag älskar modern konst, teater och böcker – jag är estet ut i fingerspetsarna. Jag kör cabbe för att få höra fågelsången, ha solen på låren och känna rapsen som doftar. Jag njuter verkligen av Mölle och nordvästra Skåne. Här vill jag faktiskt bli gammal, jag har absolut hittat hem här. Flyttfågeln har landat.

Jag är ständig gäst hos Friskis & Svettis, där går jag några gånger i veckan. Det gör jag inte för att bli 100 år utan för att må så väl under de åren jag har kvar. Det finns ett utegym i Mölle där jag gärna går ner och lyfter lite tyngder. Gymnasiekillarna står och tittar på mig och frågar hur det kan komma sig att jag är så stark. Det är lite kul. Det finns mycket konst, musik och teater året om. Det finns en natur som gör att du slappnar av. Man upptäcker mycket här i naturen runt om kring. I Mölle mosse finns det fantastiska näckrosor just nu. Det är 30 års jubileum för mig och dambadet nästa år. Där får bara vi tjejer vara och där finns en väldig kvinnogemenskap.

Vi har kvarterskrogen, som jag kallar det för, på Krukmakeriet. Dit kan man gå med både barn och hundar och Lisa sitter och drejar. Sitter man ensam någon kväll kan man ringa till någon och fråga om de vill ta ett glas vin på Krukmakeriet. När man kommer dit kan man vara 3 personer och helt plötsligt är det 10 personer vid bordet. Det finns så mycket för alla. Grand Hotell har Brandstationen som är som en liten saluhall. I Krapperupp finns en konsthall och ett fantastiskt café. Mölle har mycket att bjuda på.

När jag hade gått ut gymnasiet började jag läsa pedagogik i Lund. Under den tiden blev det lärarstrejk och då började jag istället som flygvärdinna över sundet i 3-4 år. Då fick jag vänner i utlandet och jag flyttade till Florens. Där jobbade jag med PR och utlandsrepresentation i drygt 5 år. Jag flyttade hem, gick lärarhögskolan och när jag jobbade som skolledare fick jag erbjudandet att starta upp medborgarkontoret Höganäs Direkt. Jag är servicemänniska ut i fingerspetsarna, det går som en röd tråd genom mitt liv. Även när jag jobbade inom förskola så menar jag att servicen ska finnas med. Samtidigt som jag ledde växel och reception hade jag en specialistfunktion som konsumentvägledare. Men det var för olika arbetsuppgifter. Då läste jag att Landskrona skulle återuppta deras konsumentrådgivning och då köpte de en del av min tjänst i Höganäs. Det har varit fantastiskt givande 20 år. Det var den bästa slutkarriären jag kunde ha. Jag är problemlösare och älskar att hjälpa folk. Du ska gå in i ett problem, hitta en lösning på problemet och gå tillbaka till konsumenten och förklara det på ett sätt så hen förstår. Där hade jag mycket nytta av min pedagogiska utbildning. Jag har haft ett skiftande, men mycket trevligt yrkesliv. Sista året blev jag Sveriges konsumentrådgivare. Det hade inget med min avgång att göra men det kändes fantastiskt att avgå med MVG – det kändes riktigt bra. 

Ylvas kärleksförklaring till Mölle:

Är en flyttfågel, som både slagit mig ner i storstäder som Köpenhamn och Florens och levt ett genuint lantliv i Toscana med 50 olivträd att skörda varje år.

Längtan hem till havet, förde mig till Mölle, som har blivit oasen i mitt liv, med dess äventyrliga och skiftande natur.

Vintertid lever man här i en frivillig isolering med storm runt knuten och sydväst på knoppen. Sommaren i Mölle by the Sea är livlig och kan mäta sig med många mondäna semesterorter på sydligare breddgrader.

Närheten till kontinenten och mina vänner i utlandet, NV Skånes stora kulturutbud och alla teaterscener i Helsingborg, Malmö och Köpenhamn inom räckhåll, har fått mig att slå rot här.