Jag skulle vilja starta ett mikrobryggeri för cider i Stidsvig – Gun, Stidsvig

Vi bodde i Bjuv och ville någon annanstans, till en mindre ort med en mindre skola och fin miljö. Ha en närhet till naturen. Det var en tillfällighet att vi hamnade just i Stidsvig. Vi kände någon som bodde på den här gatan och här fanns ett hus som inte blev sålt, så vi köpte det. Jag jobbade i Hyllinge och min man jobbade i Örkelljunga så vi hamnade i mitten, läget blev bättre. Nu jobbar båda i Helsingborg, men vi har bra förbindelser eftersom det ligger nära E4:an, vi kan samåka eller åka buss. Vi gillar att man får lugn och avkoppling här – jag tycker det är livskvalité. Att kunna bo nära naturen, kunna ta på sig skorna och ta en promenad utan att behöva köra någonstans. Det är lätt att nå naturen här, vi bor väldigt naturskönt.

Jag har en tanke, man kan kalla det en dröm också. Jag skulle vilja starta ett mikrobryggeri för cider i Stidsvig. Det finns en nedlagd fabrik man skulle kunna använda. Produktionen ger inga farliga utsläpp och det skulle passa i den miljön. I Stidsvig vill man bevara det natursköna och man skulle kunna odla det man ska göra cidern av. Antingen bärbuskar eller fruktträd. Man har marken intill att odla på och behöver inte frakta det en sträcka. Det skulle kännas väldigt nära naturen och få det till en naturlig del av Stidsvig. Det vore bra att någon startar något i Stidsvig, jag tycker det är bra att det händer något. Man får inte glömma bort Stidsvig. Om inget hindrade mig, så skulle jag börja med mikrobryggeriet. Det är lite kittlande att få göra någonting för sin hembygd. Det skulle dessutom vara bra att starta någonting som genererade mer jobb.

Jag utbildade mig en gång till guldsmed. Jag har alltid varit intresserad av att mecka med händerna och varit praktiskt lagd och det kändes väldigt rätt då. Jag ville utbilda mig vidare i Tyskland, men tyvärr åkte jag aldrig dit. Det inte var lika enkelt då med studielån i andra länder eftersom Sverige inte var med i EU. Det är ingenting som grämt mig att jag inte kom till Tyskland. De tre åren är inte förspillda, det har man haft nytta och glädje av sen också. Jag gjorde mina egna vigselringar till exempel.

Charmen med Stidsvig är att det ligger där det ligger. Det är nära till mycket. Jag tycker naturen blir allt viktigare för mig. Att slippa dån. Att rå sig själv lite. Ett gott liv är att man får vara frisk och få bo och leva nära naturen. Att man har möjlighet att ta sig till andra ställen på ett bra sätt. Det finns bra cykelvägar till Östra Ljungby, Klippan och Örkelljunga. Det är lätt att ta sig till civilisationen även om det är på landet. Det bygger dock på att man har kvar hälsan. Man värdesätter det, ett gott liv innefattar ju såklart det. Det blir svårare om man är beroende av andra att ta sig härifrån.