Jag som inte kommer härifrån kan ärligt säga att Viken är en by som är väldigt välkomnade – Andreas, Viken

För mig har fotbollen i flera år varit viktig för att jag ska må bra, både för motionen skull och för det sociala. Kroppen blir rastlös och det är svårare att fokusera tankarna om jag inte får träna och spela match. Jag får träffa människor som jag kanske inte hade kommit i kontakt med annars i familje- eller yrkeslivet. Det är det som är så härligt med fotboll: människor med väldigt olika bakgrunder träffas. Det är en salig blandning på människor och det är riktigt roligt, det gör ju att man lär känna väldigt olika typer av människor. Det är en väg att bygga vänskapsrelationer. Det är så vi fått flera av våra familjevänner, samtidigt som jag har kontakt med killar som blåser runt på mopeder i Viken.

Man märker att det finns ett stort engagemang i föreningen och det är jätteroligt. Jag tycker det verkar som att folk gladeligen ställer upp. Det finns en vilja att föreningen ska må bra. Vi har en fantastiskt fin anläggning med väldigt fina förutsättningar för att spela fotboll här, både barn och vuxna. Det finns bland annat två fullstora naturgräsplaner och en konstgräsplan med fräscha omklädningsrum och klubbstuga. Det är klart att det blir roligare att träna på välskötta och bra planer. Det är lättare att tro att man kommer spela i Barcelona en vacker dag om man får vettiga träningsmöjligheter, men jag är så gammal att jag förstår att det tåget har gått. Viken är en förening som satsar på sin ungdom, det absolut viktigaste är att barnen får bra förutsättningar så att de kan åka på läger och cuper. De kanske fortfarande har en Barcelona-möjlighet…

Jag tycker det är viktigt att killar i min ålder visar barn och ungdomar att man inte måste vara Ronaldo eller Messi för att få spela fotboll i när man blir äldre. Att vi visar att fotboll är roligt och nyttigt. För mig har det blivit väldigt viktigt att mina barn kommer ihåg att jag spelade fotboll och att de har med sig att det är bra att vuxna spelar fotboll och att inte lagsporten försvinner när man inte är barn längre. Jag undervisar i idrott och tycker mig märka att det är färre som idrottar. Man kan märka det på konditionen, styrkan och motoriken. Det är ju inte bra för folkhälsan på sikt och därför är det viktigt att skicka ut ett budskap – att det är roligt att röra på sig och visa att man mår bra av det.

Vi hade ingen relation till Viken alls, både jag och min fru är från Halmstad. När vi pluggade till lärare så lärde vi känna folk till Höganäs, vi fick jobberbjudanden i Helsingborg och bestämde oss för att flytta ner. Då visste vi att vi bo någonstans i Höganäs och vi hörde mycket gott om Viken, så det var mycket efter folks rekommendationer som vi flyttade hit. Vi har inte ångrat det för en sekund. Det är en fantastisk liten ort. Havet är på ena sidan och på andra sidan finns ett fantastiskt vackert änglandskap med härliga gårdar. När man kliver ut genom ytterförren är det som att kliva ut i ett vykort. De gamla fiskarhusen inne i Viken gör det väldigt vackert och alla de gamla byggnaderna som man har bevarat och inte rivit för att göra utrymme för något modernt. Det är riktigt härligt att kunna gå runt och se det gamla. Jag är lärare i historia så jag är lite av en historianörd.

Det finns en väldigt fin gemenskap i Viken. Alla tycks vara väldigt noga med att heja när man går på gatorna. Det finns en gemenskapskänsla här och utan att ställa orter mot varandra så kanske det är lite säreget för Viken, att det finns en välutvecklad bygemenskap. Man blir bemött med ett leende och sinnelaget hos folk som bor här är omhändertagande och inkluderande. Man bjuder gärna in till samtal eller fika. Jag som inte kommer härifrån kan ärligt säga att Viken är en by som är väldigt välkomnade. Vi kände inte en enda när vi flyttade hit och efter två år har vi många goda vänner här. Jag skulle verkligen vilja säga att vi har hittat hem. För våra barn är det här hemma nu, de kan inte tänka sig att bo någon annanstans. Även om jag och min fru haft många olika hem, så är detta hemma för dem och då är det Viken som får vara hemma för vår familj också. Vi är jättenöjda. Viken for the win.