Det var då jag bestämde mig för att starta upp en verksamhet enbart för EU-migranter – Anna och Annika, Helsingborg

Jag är antirasist och aktivist. Jag bodde i Tjeckien en period och har själv levt i misären. Jag har många romska vänner som hjälpte mig när jag hade det dåligt.

Jag är med och driver Södra Sidan på Kulturkontoret Snickeboa där jag och min kollega Olga har en fritidsgård och mötesplats för EU-migranter. Det hela började med att jag blev förbannad när RiA stängde ner och slutade ge EU-migranterna kläder, gratis mat och möjlighet att ladda sina mobiltelefoner.  Det var då jag bestämde mig för att starta upp en verksamhet enbart för EU-migranter. Vi har verksamhet varje onsdag och lördag. Hos oss kan EU-migranterna hänga, kolla Facebook, ladda sina mobiler, få kläder, spela pingis och lyssna på musik. De lyssnar ofta på en romsk artist som heter Florin Salam, han är som romernas Julio Iglesias. Vi firade även julafton och lagade mat tillsammans. Jag brukar laga köttgryta med surkål till de som är hos oss. För det får de ingen annanstans. Det finns en grupp i kommunen som jobbar med liknande frågor som vi. Vi är de enda som inte får vara med i denna grupp. Jag vet inte varför, vi är väl provocerande på något vis.

Annika: Jag tror att folk blir provocerade av EU-migranterna för att de inte länsar villor och rånar folk. De sitter bara utanför affärer och tigger. De gör ju inget brottsligt! De sitter där och blir spottade på, sparkade på. De sitter i minus femton grader och ösregn och säger tack så mycket och ler. Ofta kommer folk och ger dom sötsaker, i all välmening, men de har ofta så dåliga tänder att de inte vill äta sådana saker. De vill inte ha mat eller godis, de vill ha en tjuga så att de kan ge sina barn där hemma mat. Jag tror deras passiva bedjande om pengar provocerar på ett sätt som man inte begriper i sig själv.

Anna: Jag tror att det är det dåliga samvetet som gnager