Lerberget känns som hemma och har egentligen alltid gjort det – Lotta, Lerberget

Jag är uppvuxen i Viken och här i Lerberget. Det var väldigt enkelt att bo här. Det fanns en bra gemenskap och föräldrarna kände varandra. Jag flyttade till Helsingborg, bodde där ett antal år och träffade min man. Vi flyttade till Laröd och hade inga planer på att flytta tillbaka till Lerberget. Men vi såg ett hus till salu som vi inte kände igen vart det låg, så åkte vi dit, tittade på det och sa att vi inte skulle åka därifrån förrän vi hade fått det. Det är 12 år sen och vi har inga planer på att flytta på oss. Det är en lugn och en trygg plats att bo på. Det är säkert för barnen och de kan cykla till Höganäs själva utan att man blir speciellt orolig. De har nära till kompisar, aktiviteter och sporter. Det är en lugn trafik, det finns två tunnlar under 111:an och cykelvägar överallt. Som förälder känns det därför väldigt tryggt att släppa iväg barnen. Man är inte orolig om de är ute lite senare på kvällen heller.

Det småskaliga och lilla är charmen med Lerberget. Man känner inte alla, men man känner igen de flesta. Alla hälsar på alla och man hjälps åt. Om något händer får man reda på det ganska snabbt, om man till exempel ska hålla utkik efter något. Det är litet, gemytligt och trevligt. Man tillåts vara sig själv och man behöver inte vara på ett speciellt sätt för att passa in. Lerberget känns som hemma och har egentligen alltid gjort det. Vi bodde här tills jag var 15 år, flyttade tillbaka till Viken och det kändes aldrig hemma. Min man kommer från Bjuv och har ingen anknytning till Lerberget, men han tycker också det var enkelt att flytta hit. Även om jag kände folk här sedan jag var liten och han inte kände någon så var det inte konstigt. Han togs emot precis som att han alltid hade bott här.

Vi har sillagrillen här i hamnen på fredagar och då blir det så fullt att du knappt kan gå här. Man kan köpa sillmackor eller så har man picknick med sig. Det blir ett ställe där man umgås med folk som man kanske inte träffar i vanliga fall. Det sitter folk överallt här på picknickfiltar och det är jättemysigt. Det är nära till havet, Lerbergsskogen, Helsingborg och Ängelholm. Man behöver egentligen inte ha bil för att bo här. Jag jobbar i Helsingborg och kan absolut gå 5 minuter till busshållsplatsen och ta bussen till jobbet. Det är såklart lättare att ha bil, men egentligen hade man inte behövt ha det. Det är cykelavstånd till Höganäs där vi oftast handlar och runt omkring här finns i princip allting man behöver. Men skulle man vilja göra någonting annat är det ändå nära till Helsingborg och det går bra bussar hela vägen.

Jag tränar mycket och gillar att springa, simma och träna på Friskis & Svettis. Jag har varit med mycket på utomhusträningen Meihem i Lerbergsskogen, men nu har jag kommit ifrån det lite. Det är 3 minuter hemifrån så det är väldigt enkelt att ta sig dit. Det blir mycket träning nu när jag har ett långt sommarlov eftersom jag är lärare. Då behöver jag aktivera mig, annars är 8 veckor en väldigt lång tid. Här finns jättemycket aktiviteter. Vid sportcentret och simhallen har de byggt till en löparbana, man kan träna friidrott och spela basket. Det har blivit jättebra och man kan göra hur mycket som helst där. Man kan spendera en hel dag där utan att behöva göra samma sak länge.

Jag har fotograferat sedan jag var liten och har hur mycket bilder som helst. Under ungefär 10 år har jag fotograferat bröllop till kompisar och deras bekanta. När jag är ute och går, tränar eller diskar hemma lyssnar jag på ljudböcker, det får mig att slappna av. Jag gillar att hitta på saker med barnen, vi hittar på en massa bus. I helgen ska vi klättra i träd i Danmark på en höghöjdsbana där som är upp till 26 meter hög. Det är vårt nya intresse och det är jätteroligt. Det är mycket att klättra upp och åka nedåt. De är en väldigt rolig utmaning och mina två barn älskar det så de är lätta att få med på det.