Man måste börja någonstans, med det lilla man själv kan bidra med – Ulrika och Henrik, Höganäs

Ulrika: Här bor vi och det har vi gjort i 9 år, det blev ett Höganäshus till slut. Jag är uppvuxen i Viken och nu är vi tillbaka efter lite omvägar.  Mitt företag handlar om gamla möbler och det passar bra in i ett gammalt hus.

Berätta om ditt företag.

Ulrika: Idén från början var att visa att man kan göra nytt av gammalt och göra om möbler istället för att slänga och köpa nytt. Jag använder gamla möbler jag hittat på loppis som jag slipar, lackar, målar eller tapetserar. Nu håller jag mest på med inspiration genom att visa vad du kan göra med dina egna möbler. Men min man är motpolen, han jobbar på IKEA.

Henrik: Ja, jag jobbar med att producera katalogen och ansvarar för att den kommer ut i landet och i hela världen i tid. Nu jobbar jag mer med den digitala produktionen så det är lite mer miljövänligt. Men IKEA är ju religion. Katalogen är världens största trycksak, den trycks i fler upplagor än bibeln. Hur länge den kommer överleva diskuteras varje år. Än så länge är det på papper, men när väl det digitala tar över helt så får vi se vad som händer.  Det har också varit lite av en samlingskultur runt den, i alla fall i lite äldre generationer.

Ulrika: Någon katalog har jag inte än men jag försökte göra hemma-hos reportage för att faktiskt visa att mina möbler passar i ett vanligt hem, även om den är målad turkos och är tapet på. Nu senast var jag med på Bomässan och det var många som sa: ”wow, kan man göra så här!”.  Det är många gånger jag själv tänker att det här kanske är en gammal idé, men det som är gammalt för mig kan vara nytt för någon annan.

Har inredning varit ett gemensamt intresse?

Henrik: Nja, jag är inte så intresserad, Ulrika säger att när jag jobbar på IKEA borde jag bry mig lite mer om produkterna men jag ser bara en bild, om den är snygg eller inte.

Ulrika: Ibland tänker jag att någon gång kan han väl låtsas att han tycker det blir fint, för oftast tycker han att det blir bra till slut. Jag gillar förändringar och jag kan erkänna att ibland säljer jag möbler på blocket bara för att jag vill förändra något och sen ser jag något år senare en bild från hur vi hade det innan och tycker att det var rätt snyggt. På tal om det så finns det både för- och nackdelar med loppis och blocket, ibland köper man kanske lite för mycket vilket resulterar i jättemånga prylar som man måste ta hand om.

Ibland kan det kännas hopplöst med den lilla återanvändning vi gör, när det samtidigt finns så mycket att göra i världen men man måste ju börja någonstans, med det lilla man själv kan bidra med. Bara man gör något.