Om allt vi jobbar med går igenom så kommer man se en stor förändring här om 5 år – Olof, Billeberga

Mina intressen är att utveckla och påverka. Jag är organisationskonsult och jobbar med ledarutveckling, att få människor att växa och organisationer att bli starkare. Den senaste mandatperioden har jag även varit kommunalråd och varit ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Så jag jobbar med mitt företag på heltid och kommunpolitiken vid sidan om, det är spännande.

År 2010 var jag med och startade byalaget. Det är en viktig samlande kraft när att man gör saker tillsammans och det kan fungera som en samtalspartner till kommunen. Byalaget är också en aktiv part i en samrådsgrupp där sju olika organisationer, föreningar och företagare tar upp vad vi ska göra för Billeberga. Kommunen har i dialog med samrådsgruppen tagit fram ett väldigt intressant planprogram som har ett helt grepp över hur byn ska se ut i framtiden. Att alla är med och bestämmer och att det blir en bykänsla av det. Det roliga med att engagera sig är att se att det går att förändra åt det positiva hållet och man får mycket uppskattning. Att få förtroende är drivkraften hos många som engagerar sig, när någon säger ”gör det här, det löser du”. När man har ett engagemang så får man förtroende och det behövs fler personer som vill ta på sig förtroende. En del är ju rädda för en massa jobb, men om ingen gör det så blir det ju inget.

Vi jobbar mycket för en affär igen, det saknas verkligen. En by som Billeberga har inte så många arbetstillfällen utan många jobbar ändå på andra ställen och rörliga med bil, men vi behöver en mindre butik som har det vanliga. Det är på gång. De flesta handlar i Asmundtorp och Teckomatorp, men då måste man ändå köra en bit. Om allt vi jobbar med går igenom så kommer man se en stor förändring här om 5 år. Det kommer att finnas en affär, en annan infart till byn så det inte är så mycket trafik genom byn och fler hyreslägenheter. Det handlar mycket om att ha visioner och vilja någonting, då får man med sig folk.

Billeberga är den orten i regionen som är bäst att bo i av flera skäl och det handlar mycket om avstånden. Det är 15 minuter till havet i Landskrona om man vill kvällsbada, men man har också 12 minuter till Finntorpssjöarna i Kågeröd om man vill gå mitt i skogen på vandringsleder. Det är nära till Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Man kan välja om man vill åka till Köpenhamn för att gå på Ströget eller vara hemma och grilla i trädgården. Alla orter inom Svalövs kommun har alla sina fördelar, men Billeberga sticker eftersom det känns som att vi har framtiden för oss. Just nu är det timmestrafik med Pågatågen, men i framtiden kan säkert halvtimmestrafik vara ett alternativ. Bilen är ju också ett viktigt inslag för oss som bor på landsbygden och är det inte rusningstrafik så tar det inte så lång tid att ta sig någonstans.

Jag flyttade hit som tioåring, flyttade hemifrån och när det sedan var det dags att leta efter hus hittade vi ett hus strax utanför Billeberga. Vi bor i en by med de fördelarna som finns där, men har ändå en helt friliggande villa ute på vischan. Man väljer en sådan här by för att det finns en gemenskap här. Alla hälsar på alla. Det sker ett generationsskifte här nu i och med att det blir ett antal villor lediga och yngre familjer kan nu flytta hit. Då tycker jag det finns en utmaning att man ska fortsätta lära känna varandra och hålla ihop gemenskapen så det inte blir en ort där man åker till sitt jobb och sedan direkt hem till villan. Vill man flytta hit behöver man titta på hur man ska lösa resorna till jobbet. Om man inte måste vara på jobbet varje dag, om man är till exempel konsult eller rörliga i sitt jobb så har man en väldigt bra ort att utgå ifrån här. Det enda minuset är att det inte finns någon affär, men å andra sidan så flyttar man inte till Billeberga utan bil idag.