Vi kommer från ett urbant liv mitt i Köpenhamn och hittade lugnet här – Bent, Munka Ljungby

Vi bodde i centrala Köpenhamn precis vid hamnen, jobbade mycket och funderade på om det var det vi skulle göra resten av våra liv. Vi ville göra något annat så vi sålde lägenheten. Vi ritade en båge över en karta med ett avstånd som var max 1,5 timme från Öresundsbron och så hamnade vi här Under Linden. Det är en gammal gård från 1800-talet som vi byggt om och i juli 2014 öppnade vi ett litet hotell och en stor restaurang. Ofta när vi har rest själva har vi hittat bra bed & breakfast, men när man ska äta på kvällen så måste man köra till ett annat ställe. Vi ville kombinera det. Vi sökte ett ställe i en skogsmiljö där det är lugnt och mysigt och där vi ville bo själva året om. Vi kommer från ett urbant liv mitt i Köpenhamn och hittade lugnet här. Jag blir glad av att gå runt på min mark eller i min trädgård. Det känns fantastiskt att veta att här bor jag och det här har jag gjort själv.

Vår grej är att vi gör all mat från grunden, med färska råvaror från skånska gårdar eller från vår egen köksträdgård. Det som komponerar menyn är det som är tillgängligt nu – årstiden bestämmer. En del vill veta vad de ska äta innan de kommer. Men då brukar vi säga att om du är bjuden hem till oss så är det vi som bestämmer vad vi bjuder dig på och så är det här. Det är en ny meny varje gång du kommer hit, beroende på vad de skånska gårdarna levererar. Att servera mina gäster på kvällen och prata med dem är fantastiskt. I Köpenhamn var jag marknadsdirektör på ett stort skandinaviskt företag och där visste jag aldrig hur mina kunder mådde. Här känner jag det direkt.

Under vårt första år här hittade vi på ett aprilskämt. För att kunna servera bubbel till brunch behövde vi ett serveringstillstånd från klockan 8 istället för klockan 11 som är standard i Sverige. Vi blev nekade av kommunen, men vi överklagade och fick lov att servera och sedan blev det flera rundor av överklagande. Tidningen skrev om det och folk följde det så vi tänkte göra ett aprilskämt av det. Vi skrev på vår Facebook-sida att politiker samlades här och kom överens om att man kunde flytta kommungränsen. Det blev enorma reaktioner och det aprilskämtet blev en succé – folk kommer fortfarande ihåg det!