Dags att rösta i EU-valet
Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. I Båstads kommun är det kanslichef Olof Nilsson som samordnar arbetet på valdagen och under förtidsröstningen. Här berättar han om valet och varför det är viktigt att rösta.
Varför är det viktigt att rösta i Europaparlamentsvalet?
– Allt sedan när Sverige valde att gå med i den Europeiska Unionen 1995 har vi påverkats av EU, för det var vårt gemensamma val efter folkomröstningen. När vi nu går till valurnorna är det för att påverka hur vi vill att utvecklingen ska vara under de kommande fem åren och då är det ingen annan än vi själva som bestämmer – då allas röst väger lika tungt. EU driver många frågor inom olika område – såsom handel, miljö, konsumentskydd och trygghet – men det är enbart genom vår aktiva röst som vi kan påverka hur vi vill att det ska utvecklas.
Var kan båstadbor rösta under valdagen?
– Under valdagen har vi öppet i alla vallokaler från åtta på morgonen till nio på kvällen, därefter är alla välkomna att vara med och se hur räkningen genomförs. Lokaler finns i alla tidigare landskommuner – Torekov, Hov, Västra Karup, Grevie, Förslöv, Båstad och Östra Karup. På ditt röstkort står det vilken lokal du ska gå till, men är du osäker kan du besöka närmsta öppna lokal som lotsar dig rätt.
Hur många är det som jobbar med att arrangera valet här i Båstad? Hur går det till?
– Att arbeta med val i Båstads kommun är ett privilegium, då det under åren byggts upp ett härligt team med valarbetare med varierande ålder, bakgrund och erfarenhet. Vissa har arbetat med val i 50 år. Vi har närmare 90 valarbetare som är aktiva under perioden och under själva valdagen är det över 80 personer som bemannar lokalerna. På valkansliet är vi tre personer med mig själv, valsamordnare och valgeneral. Planeringen av ett val pågår i ungefär 10 månader för kansliet och valnämnden, men då vi hade valen i höstas har det förenklat för oss nu. För att valmaskineriet ska gå som på räls behöver valnämnden fatta många beslut kring genomförandet, rekrytering och utbildning av valarbetare ska göras, 240 timmars förtidsröstning ska schemaläggas och valdagen samordnas. Det är ett stort, men mycket givande arbete.
Hur många är det som röstar?
– Förra gången det var EU-parlamentsval ökade valdeltagandet med ungefär 5 procent till 50 procent, vilket är över genomsnittet i EU. Det vi kan se är att intresset har ökat sedan valet 2014, då antalet mottagna förtidsröster har ökat med 70 procent i kommunen. Det visar att valnämndens prioritering av förtidsröstningens öppettider har haft stor effekt, och förhoppningen är att valdeltagandet ökar så att vi närmar oss 60 procent.
Vill du läsa mer om valet se bastad.se eller val.se.
Inlägget Dags att rösta i EU-valet dök först upp på Båstads Kommun.