Deltidsbrandmannen Johan drivs av att hjälpa människor
Deltidsbrandmannen Johan drivs av att hjälpa människor
Det är mitt i natten och du sover djupt. Plötsligt tjuter din personsökare och ett meddelande från SOS läses upp. ”Trafikolycka E6, södergående riktning, två bilar, fyra personer, alla ute.”
Det skulle kunna vara ett verkligt scenario för Johan, som jobbar som deltidsbrandman på räddningstjänsten i Båstad.
– När larmet går kickar adrenalinet igång. Det är alltid tragiskt när det händer olyckor, men jag vill vara på plats och hjälpa. När andra backar vid en olycka och tycker det är obehagligt tar jag ett kliv fram.
Till vardags jobbar Johan som kommunens natur- och skogsförvaltare. Men var fjärde vecka har han beredskap på räddningstjänsten. Där är hans roll styrkeledare, vilket betyder att han leder styrkan som har beredskap för att åka på akuta händelser.
I Båstad jobbar man utifrån arbetssättet FIP, första insatsperson. Tidigare åkte alla brandmän ut i samlad trupp när ett larm gick. Nu har styrkeledaren som har beredskap en egen bil som han eller hon har med sig dygnet runt. När larmet går tar sig styrkeledaren direkt till olycksplatsen utan att vänta in någon, vilket innebär att personen eller personerna som är i fara kan få hjälp snabbare.
– Jag har 90 sekunder på mig från det att larmet går. Sen ska jag vara på väg i min bil mot olycksplatsen och svara på SOS anrop.
På vägen ut mot platsen förbereder han sig för vad han kommer att möta. Han pratar med SOS som ger honom nya uppdateringar. Det som från början kan verka som en lugn utryckning, kan snabbt ändras till allvarligt läge. Ett vanligt automatlarm kan visa sig vara en brand. En bilolycka kan snabbt gå från några få inblandade till en större kollision.
– Eftersom jag aldrig kan vara säker på vad jag möter på en olycksplats, måste jag förbereda mig mentalt på olika scenarion.
I snitt åker Johan på tre utryckningar under veckan han är i beredskap. Men antalet kan variera.
Under sina drygt 20 år som deltidsbrandman, eller RIB som det också kallas, har han samlat på sig flera händelser som etsat sig fast i minnet. Första larmet minns han som om det vore igår. En bil med två personer körde av vägen och rakt ut i ravinen nedanför Norrviken. När han kom fram till platsen möttes han av personerna som, trots allvarliga skador, hade kravlat sig upp från ravinen.
Hans vilja att få hjälpa och göra skillnad för andra människor var det som fick honom att söka sig till räddningstjänsten från första början. Idag, 20 år senare, är drivet detsamma. Får han själv bestämma är han brandman livet ut.
– Jag vill fortsätta att hjälpa människor. Att vara brandman är världens bästa jobb.
Vill du också göra skillnad?
Vi behöver bli fler deltidsbrandmän i kommunen. Därför letar vi nu efter dig som vill göra skillnad på riktigt.
På kommunens webbplats kan du läsa mer och skicka in en intresseanmälan.
Tveka inte att ansöka om du tror att detta är något för dig!
Har ni tänkt på att brandmän har olika färger på sina hjälmar? Insatsledaren har en röd hjälm, en brandman har svart hjälm och Johans gula hjälm signalerar att han är styrkeledare.
I bilen hänger kläderna redo för nästa utryckning.
När larmet går har Johan 90 sekunder på sig att bli redo.
Inlägget Deltidsbrandmannen Johan drivs av att hjälpa människor dök först upp på Båstads kommun.