En dag i jämställdhetens tecken

Under onsdagen uppmärksammades mål 5 av de globala målen på Båstads bibliotek – jämställdhet. Jessica Arvidsson från Fredrika Bremer-förbundet i Båstad var inbjuden att prata om vad som egentligen har hänt i Sverige sedan den kvinnliga rösträtten 1919.
– Det har hänt mycket under 100 år men det finns mer kvar att göra. Vårt stora fokus idag ligger på att vi vill få in fler kvinnor där makten finns, fler män där barnen finns och vi vill ha jämställda löner, sa Jessica Arvidsson.
Hon tog med publiken på en tidsresa från 1858 då ogifta kvinnor fick ansöka om att bli myndiga, via nedslag genom historien så som 1921 då de första kvinnorna valdes in i riksdagen, den nya samtyckeslagen 2018, till 2019 då vi firar 100 år av kvinnlig rösträtt.
1893 blev Nya Zeeland det första landet i världen att införa kvinnlig rösträtt. Därefter har länder successivt beslutat om kvinnors rätt till att rösta. Det dröjde ända till 1919 innan kvinnor fick rätt till att rösta i Sverige. Men beslutet innefattade inte alla. Personer med till exempel funktionsvariationer, eller som sågs tillhöra en sämre klass fick vänta längre på att få göra sin röst hörd.
– Först 1989 fick vi verklig allmän rösträtt. Det är därför jag tycker det är otroligt viktigt att prata om jämställdhet i termer som intersektionalitet. Vi får värna den mänskliga variationen, sa Jessica Arvidsson.
Jämställdhetstemat fortsatte senare under kvällen i församlingshemmet i Båstad. Forskaren Elisabeth Högdahl från Lunds Universitet föreläste om användandet av offentliga platser utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Det diskuterades bland annat om demokratiska aspekter av att ”ta plats” i rummet och utformningen av det offentliga rummet i relationer till aspekter av makt.

Inlägget En dag i jämställdhetens tecken dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar