Kognitiva sjukdomar uppmärksammades under jubileumsdag

Fredagen den 6 juli deltog kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) och vård- och omsorgsnämndens ordförande Ulf Jiewertz (M) i 10-årsjubileet för Enheten för Kognitiv medicin i Ängelholm. Båstads kommun är en av åtta omkringliggande kommuner som enheten samarbetar med.
– Enheten gör ett väldigt viktigt arbete och det var lärorikt att få ta del av det. Vi fick också ta emot beröm för det arbete som görs i Båstad, säger Johan Olsson Swanstein.
Enheten för kognitiv medicin arbetar med kognitiva sjukdomar som är ett samlingsnamn för olika demenssjukdomar. Under jubileumsdagen berättade flera personer om hur de och deras anhöriga drabbats av olika kognitiva sjukdomar.– Jag blev extremt berörd av berättelserna vi fick höra, de anhörigas situation och engagemanget enheten visar, säger Johan Olsson Swanstein.
Jubileumsdagen bjöd förutom på livsberättelser också på de senaste forskningsrönen inom området. – Vi fick ta del av föreläsningar inom områdena bot och behandling. Enheten sätter stort hopp till en bromsmedicin som det forskas på och det är mycket glädjande att höra att det finns hopp inför framtiden. Förutom det tar jag med mig vikten av samarbete, i det här fallet mellan primärvård, specialistvård, kommuner och anhöriga, säger Johan Olsson Swanstein.
 
I Båstads kommun finns en demenssamordnare som stöd för dig som har en demenssjukdom men även för dina anhöriga. Demenssamordnaren har ett nära samarbete med biståndshandläggare, dagverksamhet, hemsjukvård, rehab och hemtjänst och kan hjälpa till att vägleda dig till rätt hjälp. Demenssamordnaren erbjuder även anhörigutbildning samt utbildning och stöd till personalen i kommunen. Läs mer på bastad.se.
 
 

Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein, enhetschef och Silvialäkare Moa Wibom och Vård- och omsorgsnämndens ordförande Ulf Jiewertz.

Avbryt

Lämna en kommentar