Själv har jag en grön matsal med gula bin – Joakim, Landskrona

Det är lika mycket trender i antikbranschen som i klädbranschen skulle jag vilja säga. Och svängningarna är nästan större i antikbranschen än i klädbranschen.

Något år så ska alla möbler vara vitmålade, skavda och shabby chic och sen nästa gång så ska allting vara avlutat. Sen ska det vara mahognymöbler och sen ska det inte vara mahognymöbler. Och sen ska allting vara modernt. Det är väldigt tvära kast i den här branschen.

Det som gäller just nu har egentligen inget med antikt att göra. Det nutida, samtida är det som är mest inne idag. Nu levande konstnärer som producerar och lämnar in på auktion och man får massor med betalt för det. Det är väldigt inne. Och samtida möbeldesigner och dylikt, om vi tittar tillbaka lite i tiden då är det 1900-talsdesign som kostar mycket idag. Det är väldigt konstigt, att fina möbler från 1700-talet nästan inte kostar någonting.

Folk är ju väldigt bekväma. Och idag är det så lätt allting, det är så lätt att gå på IKEA på förmiddagen och så köper du hela ditt hem, allting är uttänkt till dig. Du behöver ju inte tänka mer själv än att du ska skruva ihop det. På sätt och vis är det ju bra men det skapar ju också jättetråkiga hem. Ibland när jag har tid så brukar jag gå in på Hemnet bara för att titta. Och där kan man få många goa skratt, hur fult människor har det hemma. Och hur ängsliga människor är. Folk är så ängsliga, de vågar ju inte färg, de vågar inte textil och de vågar inte prylar. Själv har jag en grön matsal med gula bin, jag har en rosa kinasalong, en blå gustaviansk salong, ett gult bibliotek och ett rött dressingroom. Jag vill ju ha ett hem som inte alla andra har. Jag vill ju inte komma hem till någon och se att ”Jaha du har också den hurtsen eller soffan” eller vad det nu är för någonting. Jag tycker det är så tråkigt.

Mitt hus ligger i Landskrona och man kan säga att huset kom till mig. Jag är ju Helsingborgare från början och hade väl inga planer på att flytta dit. Men jag gjorde en värdering där för 15 år sedan, och hjälpte till att skingra det dödsboet. Sen blev huset till salu och då la jag också ett bud på det och fick det. Och det är ju ett fantastiskt hus. Så där bor jag, jag har ju öppnat upp huset för visningar och så. Sen är det ju mycket folk som har varit och gjort reportage om huset eftersom det är lite speciellt.

Jag gillar udda saker, sånt som man inte ser varje dag. Det kan lika gärna vara en sak som kostar några hundralappar som något som går på några tusen. Jag är nästan mer glad för sånt som inte kostar så mycket. Min finaste grej är en kakelplatta som min dagmamma målade till mig när jag var 4 år. Den gillar jag men den är ju inte värd någonting. Fast den är ju värd mycket för mig.

Avbryt

Lämna en kommentar