Till dig som skolpersonal

Du som följer med barnet/ungdomen till förhör är för stunden deras trygga person. Du är utvald för att du känner barnet/ungdomen och har en nära, daglig kontakt med hen.

Bra för dig att veta

  • Ansvaret för hämtning och lämning av barnet och dig har en särskilda företrädare  (ett juridiskt ombud) som är utsedd av tingsrätten. Vårdnadshavarna ska i detta skede inte känna till att ett förhör ska hållas med deras barn. För mer info läs handläggning av vålds och sexualbrott mot barn (pdf).
  • Din uppgift är att vara en lugn och trygg vuxen under färden till och från Barnahuset. Väl på plats tar en civilklädd polis emot er och visar in er i ett rum där fika finns förberett. Polisen och den särskilda företrädaren förklarar sedan för barnet/ungdomen hur förhöret kommer att gå till. Du som ”trygg person”, får sitta kvar i fikarummet då barnet går med polisen till förhörsrummet.
  • När förhöret är avslutat kontaktar polisen vårdnadshavarna (om inte föräldrarna ska hämtas till förhör) för att berätta att deras barn varit på Barnahuset för polisförhör. Det är aldrig förskolans eller skolans uppgift att informera föräldrarna om detta.
  • Efter förhöret kör den särskilda företrädaren tillbaka er till förskolan/skolan.
  • Har föräldrarna frågor hänvisar du dem till den handläggande polisen alternativt socialsekreteraren.

Har du frågor inför eller efter förhöret är du välkommen att kontakta polisen, socialtjänsten i din kommun eller oss på Barnahuset på telefon 042- 10 33 00.

Fick du hjälp av informationen på sidan?