Ängstorps reningsverk invigt

Fredagen den 4 oktober invigdes Ängstorps reningsverk som är ett samarbete mellan Båstads och Laholms kommun.
Avloppsreningsverket ligger i Skummeslöv i Laholms kommun och renar vatten från både Laholm och Båstad.– Den stora vinsten med utbyggnaden är den nu dubblerade effektiviteten som gynnar både samhällsnyttan och miljön. Vi har skapat förutsättningar för en expansion när det gäller industri och samhällsutbyggnader, säger tekniske koordinatorn Michael Carlsson som projektlett ombyggnationen.
Minskad miljöbelastningOmbyggnationen innebär även effektivisering som innebär en minskad miljöbelastning. Michael Carlsson förklarar vad man gjort;– Vi har installerat biogas i stället för olja. Bättre utnyttjande av volymer för biologisk behandling och ett bättre utnyttjande av kemikaliedoseringar genom en förfinad styrning.
Investering för framtidenBåstads kommun har investerat cirka 50 miljoner kronor i det nya reningsverket och 31 miljoner kronor i överföringsledningen som går mellan det gamla reningsverket (Hedhuset) och det nu tillbyggda (Ängstorp).Vid invigningen representerades Båstads kommun av kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein. En av fördelarna han ser för Båstads kommun med det nya avloppsreningsverket är att projektet har tagit höjd för framtida behov och att kommunens kapacitet för avloppsrening därmed är god framöver.Johan Olsson Swanstein är också glad för det goda samarbetet med grannkommunen Laholm.– Detta är ett mycket bra exempel på vinsterna med samarbete. Genom gemensamma satsningar kan vi få ut mer för pengarna och jobba mer effektivt. Jag tror på fler samarbeten över kommungränserna framöver, säger han.
Läs mer om Ängstorps reningsverk på Laholmsbuktens VA:s webbplats.

Kommunstyrelsens ordförande i Båstad Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande i Laholm Erling Cronqvist (C), tekniske koordinatorn Michael Carlsson och förvaltningschef Mattias Leijon på Laholmsbuktens VA.

Inlägget Ängstorps reningsverk invigt dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar