Bada från de nya bryggorna i Torekov

Bada från de nya bryggorna i Torekov

Har du sett fram emot att få bada från de nya bryggorna i Torekov? Till alla badälskares stora glädje kan vi nu berätta att badbryggorna är klara och väntar på ivriga badentusiaster.
Under hösten 2019 samt vinter och vår 2020 revs de två befintliga badbryggorna nordost om hamnen i Torekov. Nu har de ersatts med två nya fräscha bryggor. Man har även byggt ett tillgänglighetsanpassat bad längs hamnens östra pir.
Bryggorna har byggts i betong för att kunna stå emot de krafter som följer av stormar och höga havsnivåer.
– Det har varit ett roligt och till viss del utmanade projekt att jobba med. Att arbeta i vatten kan innebära vissa svårigheter. Svensk Sjöentreprenad har gjort ett bra jobb och slutresultatet blev väldigt bra, säger Ingemar Lundström, projekt- och utredningsingenjör på Båstads kommun.
De befintliga badbryggorna som revs har haft ett stort underhållsbehov. Deras konstruktion gjorde också att den kustparallella strömmen hindrades. Med de nya bryggorna får man en bättre omsättning i vattnet och en mindre påverkan på kusten. För att kunna genomföra projektet fick kommunen tillstånd av Länsstyrelsen. Projektet blev möjligt tack vare bidrag från Torekovs turist- och badförening.
– Ett stort tack till de generösa personer/företagare som gett oss möjligheter att förverkliga ändamålsenliga och vackra badbryggor i Torekov. Detta är till glädje och nytta för såväl ortsbor som gäster, säger Thomas Andersson, kommunfullmäktiges ordförande.
– Torekovs Turist- och Badförening har som namnet uttrycker nära anknytning till bad och besökare. Torekov är troligen landets bryggtätaste sommarby med sju badbryggor inom bygränsen. Ydrehall, Klockan, Morgonbryggan, Östra piren, 1:a och 2:a bryggan samt campingen. Föreningen har haft som mål att dessa bryggor ska finnas kvar då alla har sin kultur och historia. Med start 1994 har föreningen verkat för renovering och nybyggnation av alla bryggorna. Förutom Morgonbryggan som bekostades av kommunen 1994 har föreningen finansierat övriga genom insamlingar och gåvor under de senaste 25 åren. Vi ser fram emot många år med bibehållna badplatser och är väldigt glada att kunna erbjuda alla som vill njuta av Torekovs klara, rena vatten, säger Jarl Toremalm, från Torekovs Turist- och Badförening.

Inlägget Bada från de nya bryggorna i Torekov dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar