Birgit Nilsson får flaggdag i Båstad

Birgit Nilsson får flaggdag i Båstad

Kommunfullmäktige i Båstads kommun har beslutat att inrätta en lokal flaggdag för att hedra Birgit Nilsson.– Birgit Nilsson är en ikon. Hon gjorde en fantastisk gärning och var en stor personlighet. Hon representerade alltid Bjäre och ville ge tillbaka till bygden hon kom ifrån. På det här sättet får vi ge tillbaka något till henne, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M).
Flaggdagen kommer att äga rum årligen den 17 maj som var Birgit Nilssons födelsedag. Första gången blir i år men exakt hur den första flaggdagen ska högtidlighållas är inte helt bestämt än. – Birgit Nilsson är en viktig person för Båstad även om hon inte längre finns bland oss. Hennes musik lever vidare och museet och de olika evenemangen lockar varje år mängder av besökare till vår kommun. Vi är stolta över Birgit Nilsson och vill gärna hedra henne på de sätt som finns, säger Johan Olsson Swanstein.
I Båstad finns Birgit Nilssons museum och varje sommar arrangeras Birgit Nilsson-dagarna. Stiftelsen Birgit Nilssons stipendiefond delar årligen ut Birgit Nilsson-stipendiet som i år tilldelas mezzosopranen Emma Sventelius. – Vi är stolta och glada över Båstads kommuns beslut! Jag är övertygad om att Birgit hade värderat en sådan hedersbetygelse mycket högt. Det är en extra stor ära att bli uppmärksammad på detta sätt hemma på Bjäre, säger Birgit Nilssons kusinbarn Gitte Lindström Harmark som är ansvarig för Birgit  Nilsson Museum.
Kommunen har ingen lokal flaggdag sedan tidigare, utan flaggning sker på de allmänna flaggdagarna eller i samband med officiella besök och dylikt. Allmänna flaggdagar regleras i Förordning {1982:270) om allmänna flaggdagar, men kommunen har en möjlighet att införa lokala flaggdagar. Exempel på lokala flaggdagar som är vanligt förekommande är skolavslutning, Internationella Kvinnodagen och grannländers nationaldagar.
Läs mer om Birgit Nilsson, museet, stiftelsen och de olika evenemangen på https://www.birgitnilsson.com/

Inlägget Birgit Nilsson får flaggdag i Båstad dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar