EU-valet: onsdagsräkningen är genomförd

Idag den 29 maj genomfördes valnämndens preliminära rösträkning, den så kallade onsdagsräkningen. Då räknades alla de röster som inte hann fram till vallokalen under valdagen, till exempel förtidsröster som kommit in under valhelgen, brevröster och röster från ambassader.
Sedan det senaste EU-valet har det skett en betydande ökning i valdeltagandet i Båstads kommun. Valdeltagandet har ökat från cirka 50% år 2014 till cirka 61% i år. Detta innebär att 7300 personer i Båstads kommun valde att gå och rösta i EU-valet. Distriktet med högst valdeltagande var Hov med cirka 70%, vilket kan jämföras med cirka 52% år 2014.
— Sedan förtidsröstningen började har vi kunnat se att valdeltagandet skulle öka, men vi kunde inte föreställa oss en så betydande ökning, säger Olof Nilsson, kanslichef i Båstads kommun.
Även generellt har valdeltagandet ökat i Sverige sedan det senaste EU-valet. Enligt valmyndighetens preliminära resultat är det totala valdeltagandet i Sverige cirka 53% i EU-valet 2019, jämfört med cirka 48% år 2014.

Valnämnden och valkansliet ansvarade för onsdagsräkningen.

De röster som ännu inte räknats, till exempel förtidsröster som kommit in under valhelgen, brevröster och röster från ambassader, räknades under onsdagen.

Inlägget EU-valet: onsdagsräkningen är genomförd dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar