Förskollärare från Båstads kommun deltar i europeiskt projekt

Lena Ljungström, förskollärare på Äppelbyns förskola i Båstad, har blivit uttagen som deltagare till ett projekt inom eTwinning, en plattform där skolpersonal kan utveckla internationella samarbeten. Det är enbart två lärare från hela Sverige som har blivit utvalda att resa till Tjeckien för att delta i seminariet. Det är UHR, Universitets- och högskolerådet, som finansierar deltagandet och vistelsen för de två svenska lärarna.
När Lena Ljungström fick veta att hon blivit uttagen till projektet, och dessutom var en av två pedagoger från Sverige, kunde hon först nästan inte tro det.
− När jag fick beskedet blev jag jätteglad, det känns otroligt roligt och jag är så tacksam att Båstads kommun ger mig möjligheten att bli en del av detta projekt, säger Lena Ljungström.
eTwinning lanserades 2005 som ett initiativ i Europeiska kommissionens eLearningprogram. Sedan 2014 är initiativet fullt integrerat i Erasmus+, EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Vid seminariet i Tjeckien deltar lärare från flera länder i Europa, till exempel från Bulgarien, Frankrike, Storbritannien, Spanien, Polen och Norge. Syftet med seminariet är att förskolor och skolor i Europa ska samverka och lära av varandra.
Projektet ska utveckla barnens tekniska och digitala kompetens
I sin ansökan fick Lena Ljungström bland annat presentera sin projektidé. På plats i Tjeckien ska hon sedan hitta en samarbetspartner som hon kan vidareutveckla projektet med och arbeta med under hösten. Lena Ljungströms projektidé handlar om att utveckla barnens tekniska och digitala kompetens genom programmering av små robotar, så kallade Blue-Bots. Med hjälp av en Smartboard på förskolan kan pedagoger och barn kommunicera med andra förskolor inom projektet. Tanken är att detta ska öka barnens kunskaper i problemlösning och även skapa en känsla av socialt sammanhang. Lena Ljungström är ansvarig för IKT-frågor på Äppelbyns förskola och brinner för att arbeta med digitaliseringsfrågor i förskoleverksamheten.
− Jag är övertygad om att våra barn behöver dessa kunskaper för framtiden. Det är fantastiskt att få vara med och skapa framtidens världsmedborgare, säger Lena Ljungström.
Goda förutsättningar för internationellt samarbete
Lena Ljungström hoppas att samarbetet ska skapa ringar på vattnet och skapa goda förutsättningar att jobba mer internationellt framöver. Projektet kommer att pågå under hösten och då är alla pedagoger och barn på avdelningarna Vitsippan och Tussilago involverade. Barnen har redan fått börja träna lite på engelska ord för att förberedas inför projektet.
− Jag ser mycket fram emot att träffa kollegor från andra länder i Europa och få veta hur de jobbar med digitaliseringen. Det känns roligt att få möjligheten att sätta Båstad på kartan i Europa och att känna att vi är en del av något större. Men framförallt är detta viktigt för barnen. Vi gör detta för barnens skull, säger Lena Ljungström.
Seminariet heter ”Where learning is fun” och kommer att pågå 5-8 juni i Prag, Tjeckien.

Pedagogerna på avdelningarna Vitsippan och Tussilago på Äppelbyns förskola. Från vänster: Lena Ljungström, Anneli Ehrensvärd, Josefine Bergström, Kristin Malmström, Anita Sundblom, Pia Malmros Gustavsson.

Inlägget Förskollärare från Båstads kommun deltar i europeiskt projekt dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar