Frivilliga krafter hjälper varandra på Bjäre

Frivilliga krafter hjälper varandra på Bjäre

Runt om i Sverige finns just nu en växande vilja att hjälpa personer i riskgrupper att hantera vardagen i samband med spridningen av coronaviruset. Här i Båstads kommun kommer viljan bland annat till uttryck i den volontärverksamhet som varit igång i snart en månad.
I dagsläget finns nära 40 personer på listan över volontärer som står redo att hjälpa en medmänniska på Bjäre. Två av dem är Kit Emilson och Carl Johan Bahre.
Under parollen ”Bjäre hjälps åt” samlas de frivilliga krafter som finns på Bjäre och den som vill bli volontär – eller ha hjälp av en volontär – kan anmäla sig på bastad.se.
Kit Emilson anmälde sig som volontär när hon läste om initiativet på kommunens webbsida.
– Jag har tid att hjälpa till och jag tycker det känns viktigt att hjälpa personer i riskgrupper på de sätt som jag kan.
Carl Johan Bahre hittade volontärverksamheten genom ett tips från en bekant.
– Jag har tidigare erfarenhet av att arbeta med frivilliga uppdrag och letade efter sätt att engagera mig här i kommunen. När jag hade anmält mitt intresse till kommunen fick jag snabbt ett första uppdrag. Nu hjälper jag till genom att handla mat åt en kvinna och åt ett par cirka en till två gånger i veckan.
Volontärerna i Båstads kommun samordnas av ett arbetslag inom verksamhetsområdet Bildning och Arbete. Nike Sandberg är ansvarig för samordningen.
– Det är roligt att se hur många som hört av sig och vill hjälpa till. Det visar vilken otrolig solidaritet och medmänsklighet som finns i kommunen. Just nu har vi fler volontärer än hjälpsökande så jag skulle vilja uppmana dig som tillhör en riskgrupp att höra av dig om du behöver hjälp med något. Våra fantastiska volontärer kan underlätta situationen både genom att hjälpa till med att handla mat, låna böcker, uträtta andra ärenden eller finnas till hands över telefon om man bara behöver någon att prata med.
Just möjligheten att personer i riskgrupper kan få hjälp att utföra andra ärenden än att enbart handla mat betonas av Kit Emilson.
– Vi handlar inte bara mat. Vill man ha hjälp att hämta ut medicin på apoteket, hämta ett paket, köpa blommor eller kanske en flaska vin kan vi göra det också.
Alla tre uppmanar fler personer som tillhör riskgrupper att vända sig till volontärverksamheten för att få hjälp i vardagen.
– Ibland kan det ta emot att be om hjälp men det här är en särskild situation där väldigt många behöver andra människors hjälp. Det finns många som vill hjälpa dig med det du behöver, säger Nike Sandberg.
Det är inte bara för personer som är i behov av hjälp som verksamheten skapar värde. Även för volontärerna är arbetet med insatserna givande.
– Det är överraskande glädjande att möta andra människor och härligt att kunna hjälpas åt över generationerna. Dessutom får jag se bygden på ett sätt som jag inte annars gör och dessutom ta del av små delar av livshistorier som jag annars inte mött, säger Carl Johan Bahre.
Som volontär ska man vara helt symtomfri när man genomför ett uppdrag och man får inte hantera värdesaker som till exempel kontanter eller nycklar. Som volontär får man dessutom inte ta emot någon ersättning för insatsen som utförs.
– Att vara volontär betyder att du gör en frivillig insats. Det är även viktigt att nämna att det inte kostar något om du vill få hjälp av en volontär, säger Nike Sandberg.
I samband med uppdragen uppmanas volontärerna vara extra noga med handhygien och följa instruktionerna om att hålla avstånd inne i butikerna. Hanteringen av kostnader för varor som inhandlas sker via betaltjänsten Swish. Det innebär att både den som är volontär och den som vill ha hjälp av en volontär behöver ha Swish.
Viljan att hjälpa sina medmänniskor är stor på Bjäre och under det rådande läget har också flera företag i kommunen anpassat sina verksamheter för att underlätta för personer i riskgrupper. Restauranger erbjuder take away-luncher som kan hämtas utomhus, matbutiker har öppet på särskilda tider för personer i riskgrupper och fler verksamheter än vanligt erbjuder hemkörning av olika varor.
Faran med spridningen av coronaviruset är tyvärr långt ifrån över och vi kan under månader framöver behöva fortsätta hjälpa varandra att klara vardagen och hjälpa varandra att ta ansvar för de rekommendationer som myndigheterna ger. Tillsammans tar vi oss igenom det här!
Bjäre hjälps åt.
 

Kit Emilson hjälper personer i riskgrupper att handla.

Carl Johan Bahre hjälper till genom att handla mat åt en kvinna och åt ett par cirka en till två gånger i veckan.

Volontärverksamheten
Vill du också hjälpa en medmänniska i vardagen? Anmäl ditt intresse genom att fylla i formuläret här
Tillhör du en riskgrupp och vill du ha hjälp av en volontär? Anmäl ditt behov genom att fylla i formuläret här eller ring 0431-777 60 (vardagar 8.00-16.30).

Inlägget Frivilliga krafter hjälper varandra på Bjäre dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar