Helgtrafiken återinförs till och från Torekov

Helgtrafiken återinförs till och från Torekov

I augusti 2019 drogs helgtrafiken till och från Torekov in. Detta på grund av att antalet resande var för lågt. På onsdagen meddelade Region Skånes Kollektivtrafiknämnd att bussturerna återinförs.
– Vi är jätteglada över detta besked, säger Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande.
Efter att Skånetrafiken la om tidtabellerna under 2019 kom nyheten att busstrafiken till och från Torekov drogs in om helgerna. Anledningen till de indragna turerna förklarades bero på att linje 505 mellan Förslöv och Torekov kördes med tomma bussar.
När Förslövs station öppnades hoppades man att resandet skulle öka då det fanns ett direktiv att det skulle finnas en buss till varje tågavgång. Men ökningen uteblev.
– Det var ett väldigt lågt resande vilket gjorde att vi tog bort helgtrafiken i augusti 2019, säger Carina Zachau (M), ordförande i Region Skåne Kollektivtrafiknämnden.
Beslutet fick kraftiga reaktioner från boende i Båstads kommun och bland lokala företagare.
Men den inställda helgtrafiken blir dock inte långvarig. På onsdagen bjöd Johan Olsson Swanstein (M), ordförande i kommunstyrelsen, och Carina Zachau, ordförande i Region Skånes Kollektivtrafiknämnd in till en pressträff för att meddela att man nu beslutat om att återinföra helgtrafiken till och från Torekov.
– Vi är jätteglada över detta besked. Det är viktigt för våra invånare att ha möjlighet att ta sig till och från sin ort med kollektivtrafik, säger Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande.
Bakgrunden till det nya beslutet är att Regionfullmäktige beslutade den 25 februari om ett nytt trafikförsörjningsprogram för 2020-2030 där en av nyheterna är ett högre basutbud där de delregionala orterna med 1000-2999 invånare ska ha helgtrafik.
Torekov är en av dessa orter och enligt det nya trafikförsörjningsprogrammet ska det införas sju dubbelturer på lördagar och sex dubbelturer på söndagar.
Från och med juni 2020 kommer helgtrafiken i gång igen och nu hoppas man att pendlarna kommer tillbaka.
– Vi hoppas att resenärerna tycker att detta är en viktig linje, att det är viktigt för dem att nyttja kollektivtrafiken och faktiskt väljer att resa med oss, säger Carina Zachau.
 
 
Lösning för linje 505:
Linje 505 har idag 19 dubbelturer per vardag med 3,5 resenärer per tur i snitt. Enligt det nya trafikförsörjningsförslaget bör linjen ha tolv dubbelturer per vardag. En dubbeltur mitt på dagen kommer att tas bort samt de sista två kvällsturerna
En dubbeltur mitt på dagen tas bort:
– mot Torekov 11.00 (0,8 resenärer per tur)
– mot Förslöv 11.35 (3,8 resenärer per tur)
De sista två kvällsturerna måndag-torsdag tas bort:
– mot Torekov 23.00 och 00.00
– mot Förslöv 22.35 och 23.35 (kvällsturerna snittar på 0,8 resenärer per tur)
Bibehållen kvällstrafik på fredagar.
Helgtrafiken återinförs enligt trafikförsörjningsprogrammet med sju dubbelturer på lördagar och sex dubbelturer på söndagar.

Carina Zachau (M), ordförande i Kollektivtrafiknämnden och Johan Olsson Swanstein (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Inlägget Helgtrafiken återinförs till och från Torekov dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar