Högt tryck på vuxenstudier i Båstad

Allt fler väljer att sätta sig i skolbänken igen i vuxen ålder. I Båstads kommun märks det genom ett ökat antal inskrivningar på Akademi Båstad Yrkeshögskolas kurser som startade i höst.
Emma Antonsson är studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildning i Båstads kommun och tar emot de som funderar på att börja studera – vissa för första gången sedan grundskolan – en del för första gången i Sverige –  men även karriärväxlare söker sig till henne för stöd och rådgivning.
– Det kommer fler och fler karriärväxlare, alltså de som vill byta karriär och yrke, som söker vägledning inför framtida studie- och yrkesval. Men på det stora hela är variationen av vägledningssökande stor. Främst är det personer som saknar gymnasiekompetens, arbetssökande och personer som är nya i Sverige som bokar tid hos mig.
Emma Antonsson har arbetat som studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen sedan januari 2018. Varje onsdag finns hon tillgänglig för besökare på Kompetenshubben och varje måndag tar hon emot besökare som vill skriva in sig på SFI.
Att börja studera igen i vuxen ålder kan ha sina utmaningar. Ofta handlar det om hur man får ihop ekonomin och tiden till att kunna studera.
– Trots utmaningarna ser jag att det finns en motivation och ett driv hos de vuxna sökandena. De har mognat och ser på sina möjligheter på ett annat sätt än när de var yngre.
För att få ekonomin att gå ihop får eleverna ansöka om studiemedel. Hur länge man kan få studiemedel varierar berättar Emma. För de som studerar på högskola eller annan eftergymnasial utbildning ges studiemedel högst 240 veckor. Studier på gymnasienivå: 80 eller 120 veckor, beroende på ens tidigare utbildning.
– Detsamma gäller för de som studerar på grundskolenivå. Beroende på elevens tidigare utbildning kan man ansöka om studiemedel för 40, 80 eller 100 veckor.
Akademi Båstad erbjuder idag studier och utbildningar inom SFI, Särvux, grundläggande svenska, matematik, engelska och samhällskunskap. På gymnasial nivå kan man läsa svenska, engelska, matematik och samhällskunskap.
– Vi har även Yrkesvux, där man kan utbilda sig till trädgårdsmästare, undersköterska, cykeltekniker samt inom naturbruk- och trädgårdsskötsel.
I dagsläget är alla utbildningar öppna för anmälan förutom naturbruk- och trädgårdsskötsel samt samhällskunskap.
Om du vill veta mer om vuxenstudier kontakta Akademi Båstad vuxenutbildning.

Bild: Emma Antonsson är studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i Båstads kommun. Hon möter dagligen motiverade vuxna som drömmer om att få sätta sig i skolbänken igen.

Inlägget Högt tryck på vuxenstudier i Båstad dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar