Klimatvecka i Båstads kommuns skolor i samband med Earth Hour

Klimatvecka i Båstads kommuns skolor i samband med Earth Hour

På lördag 28 mars är det Earth Hour – tiden på året då vi släcker ner lampor som en enkel symbolhandling för klimatet. Många publika aktiviteter kommer dock att ställas in i år på grund av coronaviruset. Måltidsverksamheten i Båstads kommun har tagit fram en klimatmeny som kommer att serveras hela veckan i våra skolor och förskolor med start idag 23 mars.
Earth Hour startade som en enkel symbolhandling för klimatet genom att alla lampor släcks under en timme sista lördagen i mars. I dag är det en klimatmanifestation med deltagare över hela världen. Många publika aktiviteter kommer dock att ställas in i år på grund av coronaviruset men det går att vara med på andra sätt. Båstads kommun kommer att släcka ner några byggnader och kommunens måltidsverksamhet har tagit fram en klimatmeny som kommer att serveras hela veckan i våra skolor och förskolor med start idag 23 mars.
– Vi har gjort en klimatmeny för att uppmärksamma Earth Hour. Menyn har tagits fram av menygruppen som gemensamt bestämmer menyn för förskola och skola. Vi har lagt fokus på klimatsmarta och närproducerade produkter av god kvalitet. Vi kommer till exempel att servera potatis från Glimmingegruppen, äpplen från Kattviks fruktodling och kyckling från Bjärefågel, säger Ingrid Johnsson som är köksområdeschef.
Vad vi äter har en stor påverkan på vårt klimat. Båstads kommun arbetar klimatsmart genom att prioritera svenskt och närproducerat. Dagligen serveras ett vegetariskt alternativ som kockarna till största möjliga mån tillagar från grunden. Klimatveckan som var planerad sedan en tid tillbaka har påverkats av coronapandemin och då färre elever var i skolan förra veckan har klimatmenyn delvis fått planerats om för att tillvarata resurser på bästa sätt. Menyn kommer därför att variera lite i olika verksamheter.
– Vi har haft färre barn och i och med att gymnasieskolan nu har fjärrundervisning påverkar det måltidsverksamheten. Vi har också haft mer sjukfrånvaro. Men vi tycker att detta är viktigt och positivt så vi har anpassat oss efter situationen och kommer att genomföra klimatveckan trots allt. Det känns också extra viktigt att kunna stötta våra lokala matproducenter just nu. Våra elever är mycket medvetna och vill gärna bidra till en hållbar utveckling och vår måltidspersonal är jätteduktiga på att ta tillvara råvaror, säger Ingrid Johnsson.
Privatpersoner och företagare som vill uppmärksamma klimatet och Earth Hour kan delta i nedsläckningen klockan 20.30 på lördag den 28 mars. Mer information finns på  WWF hemsida via länken wwf.se/earthhour

Inlägget Klimatvecka i Båstads kommuns skolor i samband med Earth Hour dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar