Kommunen erbjuder samhällsorientering på arabiska

Samhällsorientering för nyanlända är en lagstadgad insats som varje kommun måste erbjuda. Tidigare år har Båstads kommun ingått i ett samarbete med Familjen Helsingborg och har bland annat erbjudit samhällsorientering på arabiska i Helsingborg. Men från och med i år sker kurserna på arabiska i Båstad.
Båstads kommun erbjuder sedan tidigare samhällsorientering på flera språk. Från januari 2020 erbjuder kommunen samhällsorienteringskurs på arabiska på plats i Båstad och andra språk via distans.
– Vi har tidigare ingått i ett samarbete med Familjen Helsingborg kring detta men valt att ”ta hem” samhällsorienteringen för att bättre kunna styra utbildningens innehåll med stärkt lokal förankring. Vi har dessutom valt att erbjuda den på arabiska för en bredare grupp än vad som är lagstadgad – ett viktigt steg i integrationsarbetet, säger Nike Sandberg, integrationsstrateg, Båstads kommun.
Kursen handlar om att leva och bo i Sverige och innehåller viktig information om samhälle, arbete och utbildning i Sverige. Den tar bland annat upp rättigheter och skyldigheter utifrån praktiska frågor i vardagslivet.
Ayat Santiha är samordnare för samhällsorienteringen och på KompetensHubben på Båstads bibliotek har hon broschyrer och informationsmaterial till den som är intresserad av kurserna.
– Vi har valt att hålla utbildningen öppna för arabisktalande som är födda utanför Sverige, oavsett hur länge man har bott i landet. Alla som känner att de behöver lära sig mer är välkomna, även de som tidigare gått en kurs i samhällsorientering, säger Ayat Santiha.
Samhällsorientering på arabiska är en kurs för dig som är:
– född utanför Sverige
– har uppehållstillstånd
– är folkbokförd i Båstads kommun
– är minst 16 år gammal
-talar arabiska
Kursen är åtta veckor lång och träffas vid tre tillfällen varje vecka för information och diskussion.
Är du intresserad av att delta? Skicka en anmälan till kompetenshubben@bastad.se eller besök KompetensHubben i Båstads bibliotek.
Är du intresserad av att delta i kursen på annat språk än arabiska? Kontakta kompetenshubben@bastad.se för att få mer information.
Här kan du läsa mer om samhällsorienteringen 

Ayat Santiha är samordnare för samhällsorienteringen i Båstads kommun.

Inlägget Kommunen erbjuder samhällsorientering på arabiska dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar