Kommunens naturvårdsprojekt visas upp under LONA-dagarna

Kommunens naturvårdsprojekt visas upp under LONA-dagarna

På söndag, 30 augusti, arrangeras flera aktiviteter runt om i Båstads kommun i samband med Lokala Naturvårdens dagar, LONA-dagarna. På tre platser i kommunen kommer besökarna kunna lära sig mer om kommunens naturvårdsprojekt, njuta av den vackra naturen och delta i roliga aktiviteter som att bygga ett eget insektshotell, testa sin artkunskap eller skapa en egen fröbomb.
LONA, den Lokala naturvårdssatsningen, är en satsning från Naturvårdsverket med syftet att stimulera kommuners och ideella föreningars naturvårdsengagemang. I Båstads kommun har ett flertal naturvårdsprojekt tilldelats bidrag från satsningen och på söndag eftermiddag visas resultatet från tre av projekten upp av Båstads kommun i samarbete med Bjäre Naturskyddsförening och Sinarpsdalens intresseförening.
Vid den nya ängen i Grevie, i Sinarpsdalen och vid Kustlingan kommer representanter från kommunen och föreningarna finnas på plats för att berätta mer om projekten inom biologisk mångfald, naturvård och friluftsliv.
– Detta ger medborgarna en chans till att få inblick i det arbete som pågår och även inspiration att själv engagera sig i dessa frågor. Att ha nära till naturen i vardagen, kanske för att ta en promenad, leka, träna eller bara njuta, är en viktig del för vårt välmående, säger Carolina Holgersson Ivarsson, projektledare på Avdelningen för hållbar utveckling på Båstads kommun.
Vid de tre platserna kommer besökarna kunna delta i aktiviteter som är kopplade till varje enskilt naturvårdsprojekt. Med tanke på corona-viruset hålls alla aktiviteter utomhus med möjlighet att hålla avstånd och med tillgång till handsprit för den som vill.
– Aktiviteterna passar alla åldrar och är lättillgängliga. Det går bra att dyka upp när som helst under eftermiddagen, komma till platsen närmast eller ta sig runt och besöka alla tre, säger Carolina Holgersson Ivarsson och avslutar:
– Vi önskar alla välkomna till en spännande dag i naturens tecken.
 
Här sker aktiviteterna
– Nya ängen vid gång- och cykelleden Grevie banvall, vid servicestationen/toaletten. Båstads kommun berättar om den nya ängen som gynnar den biologiska mångfalden. Besökarna får bygga enkla insektshotell att ta hem eller sätta upp i området.
– Sinarpsdalen, vid svarta huset vid parkeringen. Sinarpsdalens intresseförening finns på plats för att berätta om dalen och våtmarksprojektet i området. Bjäre Naturskyddsförening berättar om arter och besökarna kan testa sina artkunskaper genom att ta Naturfalken, ett simborgarmärke för artkunskap.
– Kustslingan, vid ekskogen intill Semaforvägen och Karupsvägen. Båstads kommun finns på plats och berättar om vandringsslingan som sträcker sig genom Båstads kommun och Laholms kommun. Besökarna har chansen att göra en egen fredlig fröbomb som kan bli en blombuffé åt bin och andra insekter.
När? Mellan klockan 14 och 17.

Båstads kommuns naturvårdsprojekt visas upp under LONA-dagarna.

Inlägget Kommunens naturvårdsprojekt visas upp under LONA-dagarna dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar