Kyld mat ger högre kvalitet och större valfrihet

Kyld mat ger högre kvalitet och större valfrihet

Båstad kommun har beslutat att permanenta övergången till kyld mat för de som får mat via hemtjänsten.– Det är glädjande att vi kan erbjuda en bättre kvalitet på maten samtidigt som vi kan erbjuda en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Vård- och omsorgsnämndens ordförande Ulf Jiewertz (M).

Den kylda maten infördes först efter branden i köket på Skogsliden. Då var den kylda maten en nödvändighet för att klara av situationen, men sedan dess har det testats att behålla och utveckla konceptet.– Vinsterna är flera. Den allra största är att brukarna kan välja själva när de vill äta, säger måltidschef Susanna Bengtsson.
De som får mat via hemtjänsten har idag två alternativ att välja på varje dag och varje dag ingår en dessert.– Maten som serveras är mat av god kvalitet. Den kylda maten behåller färg, form och textur bättre när maten kyls och den bibehåller mer näring, säger Susanna Bengtsson.Maten tillagas och kyls ner i köket på Skogliden dagen innan den levereras hem till brukarna av hemtjänstpersonalen.
Nyligen gjordes en undersökning av vad de som får kyld mat tycker om den. En majoritet ville behålla den kylda maten och de som svarade på enkäten lyfte fram att de var nöjda med smaken och variationen på maten.
Den kylda maten innebär bättre arbetsmiljö för hemtjänstpersonalen när de bättre kan planera utkörningen och slipper bära tunga väskor med värmeplattor.
Beslutet om att permanenta kyld mat till personer som har hemtjänst fattades av Vård- och omsorgsnämnden den 27 januari.

Nedzad Livadic förbereder matportioner i Skogslidens kök och exempel på två kylda rätter som brukarna kunnat välja på.

Inlägget Kyld mat ger högre kvalitet och större valfrihet dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar