Lättnader för de äldre på vård- och omsorgsboenden som har vaccinerats

Lättnader för de äldre på vård- och omsorgsboenden som har vaccinerats

Igår, den 25 februari, kom Folkhälsomyndigheten med besked om lättnader för vård- och omsorgstagare på särskilda boenden för äldre som har vaccinerats med två doser av vaccinet mot covid-19. Två veckor efter andra dosen kan nu den som har vaccinerats träffa symtomfria anhöriga och komma dem nära.
Folkhälsomyndigheten bedömer nu att de äldre som har fått två doser av vaccin efter två veckor inte längre behöver vara lika försiktiga i kontakten med andra i hemmet. För att kunna skydda dem som inte ännu är vaccinerade påpekas dock vikten av fortsatt försiktighet hos både boende, besökare och personal. I Båstads kommun har rutiner tagits fram för att göra besöken på de särskilda boendena i kommunen så säkra som möjligt.
– Det är väldigt positivt med dessa lättnader och vi är glada att kunna öppna upp så att våra vård- och omsorgstagare kan möta sina anhöriga på ett närmare sätt. Men det är trots detta viktigt att fortsätta vara försiktig och tänka på att som anhörig inte komma på besök om man har symtom och inte vistas i de allmänna utrymmena. Tid för besök ska också bokas in i förväg. Vi fortsätter att iakttaga försiktighet, säger Christin Johansson, vård- och omsorgschef i Båstads kommun.
Läs mer information i en nyhet från Folkhälsomyndigheten här
 
Vid besök på särskilda boenden i Båstads kommun gäller
Nedan kan du läsa mer om vad som gäller vid besök på kommunens särskilda boenden för äldre:

Symtomfri anhörig/anhöriga bokar besök till respektive avdelning liksom tidigare.
Endast närmst anhörig/anhöriga har möjlighet att boka besök. Närmst anhörig/anhöriga kan variera beroende på hur vård- och omsorgstagarens livssituation ser ut.
Antal besökande på avdelningen bokas utifrån verksamhetens omständigheter så att personalen har möjlighet att både möta upp vid ankomst samt möjlighet att följa anhöriga ut efter besöket.
Personalen följer alltid besökare till och från vård- och omsorgstagarens lägenhet.
Vid ankomst till boendet ska besökaren sprita händerna samt använda munskydd till och från vårdtagarens lägenhet.
Inga anhörigbesök får ske i allmänna utrymmen.

Inlägget Lättnader för de äldre på vård- och omsorgsboenden som har vaccinerats dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar