Mätning av skräp utförs i Stensån

Mätning av skräp utförs i Stensån

Just nu pågår en mätning av hur mycket skräp som passerar i Stensån i Båstad. Mätningen sker som en del av projektet Blastic II där Båstads kommun är delaktiga.
Båstads kommun är en av de kommuner som deltar i projektet Blastic II som startade i maj 2019 med syftet att kunna ta fram relevanta åtgärder mot marin nedskräpning. Leder projektet gör Håll Sverige Rent och IVL Svenska Miljöinstitutet.
Under cirka en och en halv veckas tid, under vecka 28 och 29, mäts hur mycket skräp som passerar i Stensån med dagliga kontroller. Ett särskilt nät framtaget för syftet kommer att samla upp skräp som passerar i vattnet med allt från plaster till cigarettpaket och annat skräp som hamnat i ån.
Efter mätningen sammanställs sedan resultatet och kan användas som underlag till åtgärder för att minska nedskräpning.
– Det blir bra att få statistik på det. Så kan vi se vad för slags åtgärder som kan behövas för att minska på skräpet i Stensån. Kanske behövs det till exempel fler papperskorgar på olika ställen högre upp längs ån, säger Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare på Båstads kommun.
Som en del av projektet kommer även skräphalter på land att mätas runt om i kommunen under vecka 29.

Skräp samlas upp i Stensån, en å som mynnar ut i havet.

Några av de som är delaktiga i ett strandstädningsprojekt som drivs av Båstads kommun. Här deltar de även vid skräpmätningen.

Inlägget Mätning av skräp utförs i Stensån dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar