Ny mätning gör Båstads kommun till en topprankad skolkommun

​Båstads kommun är bäst i Skåne län när Lärarförbundet presenterar sin årliga rankning över Sveriges bästa skolkommuner.
–  Det är jätteroligt. Vår personal gör ett fantastiskt arbete, säger Johan Olsson Swanstein, kommunstyrelsens ordförande i Båstad.
För 18:e året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Sveriges Bästa skolkommun. Utifrån olika kriterier tittar man på landets 290 kommuner och mäter hur mycket kommunerna satsar på förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola. I år hamnar Båstads kommun på femte plats i riket och är bäst i Skåne län.
– Detta är en bekräftelse på allt vi gör, säger Inga-Britt Henriksson, skolchef i Båstads kommun.
Till grund för rankningen ligger tio kriterier som är viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat. Undersökningen visar att andel barn i förskolan och en stor resurstilldelning gör Båstad till en topprankad skolkommun.
– Jag tror att siffrorna beror på två anledningar – vi har yrkesskicklig personal och vi tror på barnen och deras förmåga, säger Inga-Britt Henriksson.
Johan Olsson Swanstein instämmer och menar att en avgörande anledning till kommunens topplacering är den rådande lärarkompetensen.
– Vi har hög lärarkompetens och målmedveten personal. Detta ger oss energi för framtiden,
Inför årets lista har Lärarförbundet ändrat i poängsystemet. Bland annat har man bytt räknemetod, vilket framöver kommer att göra det lättare för varje kommun att följa sin egen utveckling – oberoende av hur det går för andra. Utöver placeringen får kommunerna även ett individuellt indextal  som gör det möjligt för kommunen att följa och påverka sin egen utveckling över tid oberoende av hur andra kommuner agerar och placerar sig. Det gör också att rankningen inte längre är jämförbar med tidigare års rankningar.

Inlägget Ny mätning gör Båstads kommun till en topprankad skolkommun dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar