Ny plantering av ålgräs hoppas mildra erosionen längs Båstads kust

Ny plantering av ålgräs hoppas mildra erosionen längs Båstads kust

Sedan några veckor tillbaka har det planterats ålgräs utanför Malen i Båstad. Detta är en insats inom EU-projektet LIFE Coast Adapt som testar nya metoder mot kusterosionens negativa effekter.
Under 2020 utfördes en provplantering av ålgräs i flera skånska kommuner. Efter en växtsäsong undersöktes provplanteringen och man kunde se att en del av de planterade skotten hade rotat sig i Båstad.
Undersökningar har visat att det finns ålgräs utanför Malen och Hemmeslöv, men bestånden är glesa och i den västra delen mot Båstad hamn saknas ålgräs. I samråd med Båstads kommun bedömde därför LIFE Coast Adapt att det skulle var lämpligt med en ny provplantering i större skala i Båstad.
– Totalt kommer cirka 1000 kvm ålgräs att planteras detta år och preliminärt lika mycket nästa år. Planteringen sker manuellt med dykare på sandbotten. Ålgräset planteras på cirka 1,5 till 2,5 meters djup, säger Ingemar Lundström, projekt- och utredningsingenjör, Båstads kommun.
Syftet med att plantera mer ålgräs på erosionsutsatta områden är att det förhoppningsvis ska minska erosionens negativa effekter vid kusten samt att det ska bidra till en bättre livsmiljö för fisk och andra marina djur. Planteringarna kommer också ge ökad kunskap kring hur man planterar ålgräs.
– Det ska bli väldigt spännande att följa den provplantering som nu görs än en gång i Båstad. Ålgräs fyller en väldigt viktig funktion i havet och är en barnkammare för fiskarna. Det kan också hjälpa till att dämpa vågenergin som når in mot land.
Projektet LIFE Coast Adapt leds av Region Skåne tillsammans med flera skånska kommuner, Länsstyrelsen Skåne, Skånes Kommuner och Lunds universitet.
Projektet finansieras av EU-programmet LIFE. Vänligen besök lifecoastadaptskane.se för mer information.
Havs och Vattenmyndigheten om ålgräsängar.

Dykare planterar ålgräset på cirka 1,5 till 2,5 meters djup

Totalt kommer cirka 1000 kvm ålgräs att planteras detta år och preliminärt lika mycket nästa år.

Inlägget Ny plantering av ålgräs hoppas mildra erosionen längs Båstads kust dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar