Nya medborgare hälsades välkomna till Båstads kommun

Under nationaldagen den 6 juni ägde en medborgarskapsceremoni rum i Sessionssalen på kommunhuset i Båstad. Inbjudna till ceremonin var de personer som blivit svenska medborgare under det gångna året och som bor i Båstads kommun. Kommunfullmäktiges ordförande Thomas Andersson höll tal och delade ut minnesbevis. Det bjöds även på smörgåstårta, saft och musikunderhållning. Totalt var det nio personer som tog emot minnesbevis under ceremonin. Efter medborgarskapsceremonin var det nationaldagsfirande i Hembygdsparken i Boarp. Här kan du se bilder från firandet.
Thomas Anderssons tal i sin helhet:
Välkomna, alla nya svenska medborgare!
Idag är det Sveriges nationaldag. En dag då vi stolt hissar den svenska flaggan och en dag då vi är stolta över Sverige. Vår blågula fana symboliserar ett Sverige som bejakar mångfald, öppenhet och demokrati. Och vi vill att alla i Sverige ska behandla varandra med jämlikhet, omtanke, samarbete och hjälpsamhet oavsett bakgrund, tro, livsstil eller hur mycket pengar man har.
Men det är inte så enkelt att fira det nationella. I en värld där nationalism verkar vara en kraft som oftare delar på människor än för dem samman, är det lätt att känna misströstan och tveksamhet över att fira nationaldagen. Men för mig så finns inte ”Vi och dom”. Nej, ”oss tillsammans” är de ord jag förordar, för vi har ett ansvar för vår enda planet och göra den till en plats där vi kan leva med varandra i fred och försoning.
Det är viktigt för oss alla att Sverige är ett generöst och öppet land. Alla som bor här ska ha rätt att känna tillhörighet.
Det är en stor ära för mig som kommunfullmäktiges ordförande här i Båstad att få hälsa alla er som det senaste året blivit svenska medborgare: Välkomna som fullvärdiga medlemmar i Sverige och välkomna i vår kommun, Båstad.
Ni ska känna er hemma här i Sverige och här i Båstad och ni ska känna stolthet och glädje över att få vara med och ta ansvar för Sverige på alla de sätt som medborgarskapet ger er rättigheter och möjligheter till. Medborgarskapet innebär att ni får fler möjligheter här i Sverige. Först och främst så får ni ett svenskt pass. Ingen svensk medborgare får landsförvisas eller hindras att resa in i Sverige. Många av er har haft perioder i era liv präglade av flykt och utvisningshot. Nu är det historia. Jag hoppas verkligen att ni ska känna er trygga här i Sverige.
Men ni får också full rösträtt till Sveriges Riksdag. Att rösta är en rättighet som vi i Sverige anser vara en självklarhet men vi vet att i många länder så finns inte fria val och alla partier får inte ställa upp och säga sin mening. Nu kan ni bli poliser, domare och en hel del andra saker som kräver svenskt medborgarskap. Medborgarskapet innebär friheter, rättigheter och skyldigheter. För många av er är det ett stort steg att ta att vilja bli medborgare i Sverige, och det är stort för Sverige att få nya medborgare. På samma sätt som Sverige byggt sitt välstånd på arbete och företagande och handel med andra länder, så bidrar nya medborgare med idéer och erfarenheter som berikar vårt land.
Än en gång varmt välkomna!
Thomas Andersson
Fullmäktiges ordförande
 

Inlägget Nya medborgare hälsades välkomna till Båstads kommun dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar