Projektet Kultur i natur inleds med en dag i kulturens tecken

Projektet Kultur i natur inleds med en dag i kulturens tecken

Den 24 april är det dags att starta igång projektet Kultur i natur där banvallen mellan Båstad och Förslöv blir till en kulturled. Detta uppmärksammas genom en dag med en rad aktiviteter runt om i kommunen med koppling till temat Jordens dag. På programmet står allt från en digital utomhuskonstrunda vid banvallen till naturbingo och sångvandring i Sinarpsdalen.
Lördagen den 24 april kommer projektet Kultur i natur igång där delar av banvallen framöver kommer att omvandlas till en kulturled. Omvandlingen av vallen till en led med kulturinslag drivs av kulturavdelningen på Båstads kommun.
– Visionen och ambitionen är att banvallen ska bli en attraktiv plats där man kan uppleva natur och kultur på ett harmoniskt och respektfullt sätt. Konst och kultur ska kunna upplevas genom skulpturer, musik, installationer, måleri och fler kulturella uttryck, förklarar Helene Steinlein, kulturchef på Båstads kommun.
För att starta upp projektet har kulturavdelningen gått samman med lokalt näringsliv och föreningsliv, bibliotek, Kulturskolan samt konstnärer och andra kulturutövare och anordnat en dag med kultur- och naturaktiviteter runt om i kommunen.
På agendan den 24 april står bland annat en digital utomhuskonstrunda längs med banvallen där man får lära sig mer om konstnärer på Bjärehalvön, naturbingo, information om våtmarksprojekt och sångvandring i Sinarpsdalen och information om Bjäre Härads hembygdsförenings projekt vid hembygdsparken i Boarp. Samtliga av dagens aktiviteter sker utomhus och med fokus på säkerhet och restriktioner.
– Vi vill ge alla en möjlighet att uppleva kultur i samverkan med rådande restriktioner. Programmet som vi sätter för kickoffen den 24 april utvecklas just nu och därför uppmuntrar vi att hålla utkik på bastad.se för uppdatering av eventuellt tillkommande punkter, säger Helene Steinlein och fortsätter:
– Vi önskar er alla varmt välkomna till startpunkten för projekt Kultur i natur. Vi hoppas kunna erbjuda en fortsättning inom en snar framtid där kultur och natur samspelar för inspiration och välmående hos alla som besöker platsen.
 
Programmet den 24 april
Dagens aktiviteter sker utomhus och det krävs föranmälan till flera programpunkter. Grupper om åtta personer kan delta i omgångar vid aktiviteter kring Skogsträdgården. Eget ansvar enligt rådande restriktioner gäller på banvallen. Tänk på att hålla avstånd och stanna hemma vid symptom. Möjlighet till handtvätt och/eller handsprit kommer att finnas. Programmet kan komma att ställas in vid skärpta restriktioner.

Programpunkter
Plats: Banvallen mellan Sinarpsdalen och Grevie, Skogsträdgården vid Sinarpsdalen samt hembygdsparken i Boarp.
Vid Skogsträdgården och i Sinarpsdalen
Biblioteket är på plats kl. 11 till 14 nära Skogsträdgården och tipsar om böcker. Du kan vara med på naturbingo och vinna fina priser. Ett diktträd planeras där var och en får möjlighet att skriva en liten dikt som sedan hängs upp i diktträdet. Ingen föranmälan krävs.
Kulturskolans lärare bjuder på musik, drama, sång och dans i Skogsträdgården. Delta i sångvandring i Sinarpsdalen vid kl. 10.00 eller kl. 13.00 med samling vid Skogsträdgården invid Sinarpsdalen. Ta med eget fika och gärna sittunderlag. Föranmälan till: florence.rick@bastad.se
Lär dig mer om våtmarksprojektet med Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare på Båstads kommun, som berättar om projektet i Sinarpsdalen i omgångar under tiden kl. 11.00 – 12.00. Föranmälan till: florence.rick@bastad.se
Vid banvallen
Ta del av kulturavdelningens digitala utomhuskonstrunda för alla åldrar längs med banvallen. Här kan du se och lära dig mer om konstnärer på Bjäre via QR-koder med spännande innehåll. Glöm inte mobilen.
Genomför pilgrimsvandring på Sankta Thoraleden. Vandra långsamt och pausa ofta på vandringen som har sin start vid Grevie rastplats kl. 11.00 och går vidare genom banvallen med avslut vid Båstad kyrka. Ta med mat och dryck och varma kläder. För mer information kontakta Linn Björklund: 070-683 26 40. Föranmälan till: florence.rick@bastad.se
Vid hembygdsparken i Boarp
Bjäre Härads hembygdspark, och kaféet, kommer att ha öppet under dagen mellan klockan 12.00 och 15.00.
Här presenteras Bjäre Härads hembygdsförenings projekt:

Historiska grödor
Lekplats planeras under 2021 i samverkan med grundskoleelever i Båstads kommun
Säsongens kursverksamhet som har tema från Jord till bord samt Hus och hantverk.

För mer information och föranmälan besök webbplatsen www.hembygd.se/bjare-harads

Banvallen blir till kulturled i projektet Kultur i natur.

Inlägget Projektet Kultur i natur inleds med en dag i kulturens tecken dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar