Rösta i EU-valet 2019

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då väljer vi i Sverige 20 av totalt 751 ledamöter till parlamentet. EU-val genomförs vart femte år. Vallokalerna är öppna kl. 08.00 – 21.00 den 26 maj. Efter kl. 21.00 börjar sammanräkningen av avgivna röster i respektive vallokal. Sammanräkningen är offentlig och öppen för allmänheten. Båstads kommun är indelat i nio valdistrikt, varav Båstad och Förslöv har två valdistrikt, det östra och västra. Övriga distrikt är Grevie, Hov, Torekov, Västra Karup och Östra Karup.
Röstning i vallokal
Vilken vallokal du ska gå till framgår av ditt röstkort. Om du röstar i vallokalen behöver du inte ha med dig ditt röstkort, men det underlättar för röstmottagaren. Ta med dig legitimation när du ska rösta. Du måste alltid kunna styrka din identitet genom en giltig ID-handling med foto till exempel körkort, pass eller tjänstelegitimation. Är du känd för röstmottagaren behövs inte någon ID-handling. Observera att röstkortet inte gäller som ID-handling. På valmyndighetens webbplats finns mycket mer information om valet.
Förtidsröstning
Du kan förtidsrösta mellan den 8 maj och 26 maj i vilken förtidsröstningslokal som helst i Sverige. Observera att vid förtidsröstning måste du ha med dig röstkortet och giltig ID-handling. Dubblettröstkort kan utfärdas på stället. OBS! På valdagen kan du inom kommunen förtidsrösta enbart på kommunkontoret i Båstad. På valmyndighetens webbplats hittar du öppettider till de olika lokalerna där du kan förtidsrösta i Båstads kommun.
Tillgänglighet
Alla våra vallokaler och förtidslokaler är tillgängliga för personer med fysiska funktionshinder.
Röstkort
Röstkorten skickas ut av Valmyndigheten under vecka 18. Har du då inte fått något röstkort kan du beställa röstkort hos Valmyndigheten eller kontakta valnämndens kansli så får du ett dubblettröstkort. Kontakta valnämndens kansli via kommunens kundcenter, 0431-770 00.
Behöver du hjälp med att rösta?

Budrösta genom någon person du känner. Det finns särskilt material att hämta på kommunkontoret i Båstad eller i förtidsröstningslokalerna. Du ska själv lägga i valsedeln i valkuvertet. Detta ska intygas av ett vittne, minst fyllda 18 år.
Ambulerande röstmottagare. Två av valnämnden utsedda personer kommer hem med valmaterial till dig. Du ska själv lägga i valsedeln i valkuvertet. Valkuvertet lämnas sedan till förtidsröstningslokalen på kommunkontoret i Båstad. Ring valkansliet i Båstad, telefon Kundcenter 0431-770 00, och meddela om du vill ha hjälp med röstningen. Vi kommer överens med dig om dag och tid.
Har du lantbrevbäring kan du rösta genom denna. Meddela posten om att du vill rösta.

 
Valnämndens onsdagsräkning
Onsdagen den 29 maj kl. 10.00 på kommunkontoret i Båstad kommer onsdagsräkningen att genomföras av valnämnden. Då kommer alla kvarvarande röster öppnas – de som ännu inte öppnats i vallokalen samt brevröster – räknas och redovisas till länsstyrelsen. Onsdagsräkningen är offentlig och öppen för allmänheten.

Inlägget Rösta i EU-valet 2019 dök först upp på Båstads Kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar