Se upp för bedrägeriförsök i samband med vaccination mot covid-19

Se upp för bedrägeriförsök i samband med vaccination mot covid-19

Enligt polisen.se utnyttjar bedragare att många vill vaccinera sig mot covid-19. Bedragarna säger att de ringer från till exempel Folkhälsomyndigheten eller din region, och vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kommer kräva att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id, detta ska du absolut inte göra. Lägg direkt på luren om du får denna typ av samtal.
Folkhälsomyndigheten och Region Skånes verksamheter ringer aldrig upp och begär inloggningsuppgifter, eller att man via telefon ska logga in med bankdosa eller mobilt bank-ID. Lämna därför aldrig ut dina uppgifter till okända som kontaktar dig.
Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet. (Källa polisen.se)

Polisen visar: Så här kan ett telefonbedrägeri gå till
Läs mer: Bedragare påstår att de är från 1177 Vårdguiden
 

Inlägget Se upp för bedrägeriförsök i samband med vaccination mot covid-19 dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar