Skånestafetten gjorde sin sista dag i Båstads kommun
Skånestafetten gjorde sin sista dag i Båstads kommun
Den här veckan har det varit Båstads kommuns tur att ha stafettpinnen i Skånestafetten. På torsdagen avslutades veckan med att kommundirektör Charlotte Rosenlund Sjövall, kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein och Annika Borgelin, vd för Båstad Turism & Näringsliv, cyklade den sista sträckan längs Kattegattleden till Ängelholms kommun för att lämna över stafettpinnen.
För att lyfta fram att 2021 är Friluftslivets år har landshövding Anneli Hulthén initierat Skånestafetten, en stafett genom utvalda naturreservat i alla 33 skånska kommuner.
Den här veckan var det Båstads kommuns tur att delta i stafetten och de senaste dagarna har stafettpinnen tagits med på en runda förbi flera naturreservat på Bjärehalvön.
På torsdagen var det dags att lämna över stafettpinnen till Ängelholms kommun. Dagen började med en sammankomst vid naturreservatet Stora Hults strand, med ett fåtal inbjudna, innan kommundirektör Charlotte Rosenlund Sjövall, kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein och Annika Borgelin, vd för Båstad Turism & Näringsliv, cyklade ner mot Ängelholm för överlämningen vid Råbocka camping.
– Det här är ett fint arrangemang för att belysa Skånes alla fantastiska platser och smultronställen, och det har varit många som har samarbetat för att visa upp alla dessa platser. Det är ett fint initiativ av landshövdingen, sa Charlotte Rosenlund Sjövall innan den sista cykelturen bar av.
Johan Olsson Swanstein belyste de goda möjligheterna till att vara ute i det fria i Båstads kommun.
– Det är ett roligt initiativ att kunna uppmärksamma friluftslivet, som vi ju är oerhört stolta över i vår kommun, med allt från föreningar och deras aktiviteter till enskilda människors aktiviteter. Det är också roligt att kunna uppmärksamma alla dessa naturreservat. Vi jobbar mycket för att ta hand om dem och göra dem tillgängliga för människor i kommunen, sa han.
Annika Borgelin talade om hur viktig naturen och friluftslivet också är för näringslivet och besöksnäringen i kommunen.
– En av de största anledningarna till att folk kommer till Bjärehalvön är de upplevelser som finns i naturen. Vi har exempelvis våra vandringsleder och våra cykelleder, som Kattegattleden, som blev utsedd till Årets cykelled i Europa 2018, är en del av. Många av evenemangen i kommunen har också naturen som sin arena. I Skåne är vi duktiga på naturnära upplevelser, konstaterade hon strax innan cykelturen längs just Kattegattleden.
Johan Olsson Swanstein, Charlotte Rosenlund Sjövall och Annika Borgelin utforskade Stora Hults strands naturreservat innan Skånestafetten gick vidare ner mot Ängelholm.
Lite förtäring av lokala produkter strax innan avfärd.
Det var strålande väder vid Stora Hults strand.
Trion cyklade längs Kattegattleden ner mot Ängelholm där stafettpinnen skulle lämnas vidare.
Charlotte Rosenlund Sjövall, kommundirektör, överlämnade en korg med lokala produkter från Bjäre till Ängelholms kommundirektör Kristina Magnusson.
Johan Olsson Swanstein skickar stafettpinnen vidare till kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm, Robin Holmberg.
Ängelholms BMX-klubb mötte upp Båstads kommuns cyklister och följde med dem den sista vägen där överlämningen skulle ske.
Skånestafetten i Båstads kommun under veckan
Första stoppet på Skånestafetten blev naturreservatet Grevie backar där Annika Borgelin från Båstad Turism och Näringsliv tog stafettpinnen över rullstensåsar och njöt av utsikten över det böljande landskapet. Stora delar av naturreservatet är öppna betade områden men här finns också mindre skogspartier, åkrar och våtmarker. Här tar vi också tillfället i akt att testa på mästargrenen Sisyfos. I Grevie backar utspelades årets säsong av tv-programmet Mästarnas Mästare och nu erbjuds allmänhet att testa rulla klot som en mästare över de betade åsryggarna.
Dag tre lät vi stafettpinnen färdas över öppet hav till Hallands Väderö. Hallands Väderö är ett av Skånes större naturreservat som ligger utanför Torekov. Här kombinerar vi sol och bad med spännande naturupplevelser och vandringar längs ön. Ön har en mycket speciell och vacker natur vars största naturvärden finns i de trädbevuxna delarna på ön. Här lever en lång rad hotade eller sällsynta arter, främst skalbaggar och lavar. Knubbsälar är också en vanlig syn runt omkring ön. Äldsta huset på ön är Lotsstugan från 1844.
Denna gång lät vi stafettpinnen åka snålskjuts tillsammans med Malis och hästen Caspar mot Axeltorps skogar. Från banvallen i Båstad passerade vi Sinarpsdalen innan vi nådde Axeltorps skogar. Naturreservatet ligger på Hallandsåsens nordvästra sluttning och området bjuder på en hisnande terräng och vacker utsikt över Sinarpsdalen och Laholmsbukten. I den branta sluttningen ner mot Sinarpsdalen har det bildats forsande bäckar, bäckraviner och ett vattenfall.
Sista dagen på Skånestafetten befann vi oss i naturreservatet Stora Hults strand. Här ska alldeles strax färden gå längs Kattegattleden ner mot Ängelholm där stafettpinnen ska överlämnas.
Stora Hults strand är en rest av ett uråldrigt beteslandskap som tidigare har präglat den skånska kustremsan. Här hyser en artrik flora och ett rikt fågelliv. Reservatet sträcker sig även en bit ut i Skälderviken och skyddar därmed grunda sandbottnar som utgör betydelsefulla lek- och yngelplatser för många fiskarter.
Inlägget Skånestafetten gjorde sin sista dag i Båstads kommun dök först upp på Båstads kommun.