Strandstädningsprojekt ger Båstad rena stränder

Strandstädningsprojekt ger Båstad rena stränder

​Under de senaste veckorna har ett strandstädningsprojekt varit igång i Båstads kommun där kommunens mer svåråtkomliga stränder har rensats från avfall.
För tredje året i rad har Båstads kommun tilldelats medel från Naturvårdsverket för att städa stränder runt om i kommunen. Projektet har nu pågått i fyra veckor och avslutas imorgon.
– Vi fick cirka 120 000 kronor för att städa där vi inte kommer åt med strandstädningsmaskin. Vi plockar för hand och samlar ihop i säckar och sedan skiljer vi glas, plast och metall åt. Vi sorterar det som vi kan, säger Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare på Båstads kommun, och förklarar vidare att det insamlade avfallet sedan tas om hand av NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB.
Strandstädningen är ett integrationsprojekt med ensamkommande ungdomar och Johan Mårtensson berättar att han har fått positiva reaktioner från ungdomarna, som trots den pågående coronakrisen har kunnat vara med under städningen som planerat.
– Det verkar ha fungerat jättebra. De är ju utomhus och har haft handskar på sig och använt plockpinnar vid insamlingen. Sedan har vi sagt det att den som känner sig sjuk ska stanna hemma, säger Johan Mårtensson.
När projektet nu avslutas imorgon beräknas cirka tusen kilo skräp ha samlats in från kommunens stränder. Städningen har utförts på stränder runt om i kommunen, från Laholmsgränsen till Ängelholmsgränsen.
– Första året var det två ton och ifjol 1,2 ton ungefär. Nu hoppas vi på att vi kommer under ett ton.
Att hålla de vackra stränderna i Båstad rena från skräp och undvika att avfall kommer ut i havet är något som gynnar alla, både människor och djur.
– Havet är det viktigaste som vi har och om det består av mikro- och makroplaster så får fisken, och plankton, i sig detta och allt smutsas ned. Havet dör och utan havet finns inte heller vi, konstaterar Johan Mårtensson.

Några av de ungdomar som har varit med och städat kommunens stränder.

Inlägget Strandstädningsprojekt ger Båstad rena stränder dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar