Talmannen på besök i Torekov

Talmannen på besök i Torekov

Riksdagens talman Andreas Norlén besökte Torekov idag den 19 augusti. Besöket gick i demokratins tecken för att uppmärksamma att det är 50 år sedan Torekovskompromissen slöts.
– Det är historiskt att vi tillsammans med talmannen kan uppmärksamma den händelse som fick så stor betydelse för vårt lands demokratiska utveckling, säger kommunalråd Johan Olsson Swanstein.
För 50 år sedan (1971) utspelades en händelse i centrala Torekov som kom att medföra en stor påverkan på Sveriges statsskick. Under en knapp veckas tid, den 16-20 augusti, samlades förhandlarna Valter Åman (S), Bertil Fiskesjö (C), Allan Hernelius (M) och Birger Lundström (FP) för att lösa de sista frågorna som kvarstod för framtagande av ny Regeringsform och Riksdagsordning. På Hotell Kattegatt landade förhandlingarna i det som kom att kallas för Torekovskompromissen. Kompromissen innebar att monarken ej längre skulle ha politiska uppgifter och att talmannen är den som lämnar förslag till riksdagen om tillsättande av statsminister.
– Det är en viktig plats vi står på idag. 1971 bestämde man den nya regeringsformen här och den händelsen har utvecklat den svenska demokratin. Det är en ära att talmannen kommer på besök, säger Charlotte Rosenlund Sjövall, kommundirektör.
En mindre grupp med representanter från kommunstyrelsens presidium och förvaltningen fick träffa talmannen under dagen. På agendan för dagen stod bland annat visning av det historiska Torekov och platsen för kompromissens men även rundabordssamtal om hur vi kan arbeta för att utveckla och stärka vår demokrati.
– Dagen och programmet har varit mycket bra och viktigt att på detta sätt kunna uppmärksamma både Torekov och Torekovskompromissen som har haft så stor betydelse för det demokratiska styrelsesystemet i Sverige. Det är oerhört hedersamt att talmannen valde att tacka ja till vår inbjudan om att komma hit, säger Johan Olsson Swanstein.
För att undvika folksamling valde Båstads kommun att inte på förhand gå ut med information om besöket.

Bild: Talman Andreas Norlén, kommunalråd Johan Olsson Swanstein och kommundirektör Charlotte Rosenlund Sjövall. Foto: Båstads kommun.

Bild: Talman Andreas Norlén. Foto: Båstads kommun.

Bild: En mindre grupp med representanter från kommunstyrelsens presidium och förvaltningen fick träffa talmannen under dagen. Foto: Båstads kommun.

Inlägget Talmannen på besök i Torekov dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar