Testa dig för covid-19 även vid minsta symtom

Testa dig för covid-19 även vid minsta symtom

Antalet smittade i Skåne har sakta men säkert stigit sedan midsommar och nu är det i ålderskategorin 19 till 49 år som ökningen är som störst. Hur symtomen för covid-19 ser ut kan skilja sig åt och ibland är de knappt märkbara. För att minska smittspridningen påminner nu Region Skåne därför om vikten av att testa sig även vid minsta symtom.
Allt fler smittade i samhället kan nu upptäckas genom bättre möjligheter till att testa sig och genom en omfattande smittspårning.
– Vi är väldigt glada över den ökade möjligheten till provtagning, framförallt via egenprovtagning. Det är viktigt det finns möjlighet att testa sig för att vi ska kunna förebygga vidare smittspridning, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, i ett pressmeddelande från Region Skåne.
Från Region Skånes sida vill man också påminna om vikten av att fortsätta hålla i för att bekämpa viruset.
– Jag förstår att många är trötta på covid-19. Men vi har smittan i det svenska samhället, och det finns utomlands. Oavsett var man rör sig finns det en risk att bli smittad och att smitta andra. Därför är det viktigt att hålla avstånd, tvätta händerna, att stanna hemma om man blir sjuk och provta sig vid minsta symtom, säger Eva Melander.
Några av de vanligaste symtomen för covid-19 är hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa och halsont. Vissa får även magknip eller diarré. Läs mer om symtomen på 1177.se
 
Så går du tillväga för att testa dig
Det finns två typer av test. Ett PCR-test visar om det finns en pågående infektion och ett antikroppstest, ett serologiskt prov, visar om man har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar. Det är dock viktigt att ha i åtanke att inget test för covid-19 ger helt säkra resultat.
PCR-test
Ett PCR-test kan man ta själv i hemmet. Testet tas i svalget och i näsan med hjälp av en provpinne. Självtestet beställs via Vårdguiden 1177 och ska hämtas upp på apoteket av någon annan än den som ska ta testet. Ombudet får i sin tur inte ha några symtom.
Läs mer om hur du beställer testet och hur testningen går till på 1177.se
Ett svenskt personnummer och e-legitimation behövs för att kunna beställa självtestet. Den som inte har ett svenskt personnummer eller e-legitimation kan ringa 1177 för att få sjukvårdsrådgivning och för att bli hänvisad till en vårdcentral.
Testad i sjukvården kan man även bli om man exempelvis bor på ett äldreboende, har hemtjänst eller har en sjukdom och läkare bedömer att det är viktigt att veta om man har covid-19. Arbetar du inom vård och omsorg eller annan samhällsviktig verksamhet ska du kontakta din arbetsgivare för instruktioner om provtagning via Region Skåne.
Antikroppstest
Ett antikroppstest kan tas av den som tidigare har haft symtom och som har varit frisk i minst 14 dagar. Tid för provtagning bokas via vårdgivare. I Båstad utförs antikroppstest vid Capio Citykliniken Båstad. Läs mer hos Capio

Region Skåne uppmanar till testning vid minsta symtom.

Inlägget Testa dig för covid-19 även vid minsta symtom dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar