Tips för att hålla det svalt inomhus i sommar

Tips för att hålla det svalt inomhus i sommar

Sommaren har bjudit på svajigt väder, men om värmen slår till är det viktigt för hälsan att hitta svala platser att vila på. Här får du några tips från energi- och klimatrådgivaren för att hålla det svalt inomhus.
Skärma avAvskärmning utomhus som exempelvis med markiser är mest effektivt, men även persienner och gardiner inomhus hjälper till.
Vädra och dra nytta av frikylaNär det är svalare ute om kvällen, öppna upp och släpp in sval luft. Man får även en svalkande känsla om det är sommarbris ute. Då kan man öppna upp så snart det är lika varmt inne som ute.
FläktFläkten gör inte luften svalare, men kan kännas behaglig svalkande och kan hjälpa till att dra in sval luft om kvällen. Men så fort den inte behövs, dra ur kontakten för ökad säkerhet.
Stäng av värme och prylar som inte användsDet kan vara element som står på, belysning eller spillvärme från prylar som inte används, ex datorer och skärmar. Dra ur kontakten.
Autoläge på luft/luft-värmepumpen?Om man använder komfortkyla med sin värmepump, kolla så den inte står i autoläge utan endast för att kyla. Och var extra noga med att rengöra filtren när fläkten går kontinuerligt.
Har du skaffat värmepumpen för att spara energi och pengar, tänk på att komfortkylan äter upp besparingen. Använd frikyla så långt det går!
Energimärkning på prylar som kylerHur energismarta prylarna är kan du se på energimärkningen när du handlar. Mest effektiva valet är A+++. Portabla luftkonditioneringsapparater är inte lika effektiva men de finns som klarar A eller bättre. De portabla som är vattenkylda har inte märkning och de är inte heller anpassade för svenska varma dagar med hög luftfuktighet.
Vill du veta mer eller har andra frågor om energi som exempelvis solceller, kontakta din Energi- och klimatrådgivare. Kostnadsfri och oberoende rådgivning.​
Relaterade länkar
Energi- och klimatrådgivning

Inlägget Tips för att hålla det svalt inomhus i sommar dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar