Tvätta bilen på rätt sätt

Tvätta bilen på rätt sätt

Nu är det vår igen och i det fina vädret passar många på att tvätta sina bilar. Tänk på att inte tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten då vattnet rinner ner i dagvattenbrunnarna som leds direkt ut i närliggande vattendrag. Det smutsiga vattnet från biltvättar innehåller ämnen som är skadliga för både oss och miljön.
Svenskarna tvättar bilen över 30 miljoner gånger per år. 20 miljoner av biltvättarna sker direkt på gatan. En vanlig myt är att det är lugnt att tvätta bilen på gatan om man använder miljömärkta bilvårdsprodukter, men det är inte sant. Smutsen från våra bilar innehåller olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester som leds ut i närliggande bäck, å, sjö eller hav. Dagvattensystemet är inte utformat för att rena förorenat vatten. Det är till för att leda bort nederbörd så att det inte ska bli översvämningar. Därför renas det inte på reningsverk.
– Det smutsiga vattnet från biltvättar innehåller ämnen som är skadliga för både oss och miljön. Dessa ämnen hamnar i vatten som vi ska göra dricksvatten av, på marker där våra barn leker eller i badvattnet där vi badar, säger Pär Gustafsson, chef för avdelningen Avloppsrening på NSVA på nsva.se.
Välj biltvätten istället, då bidrar du till en bättre miljö. De flesta moderna biltvättar har godkänd reningsutrustning. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som med en gör det själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter om du använder en gör det själv-hall.
På bastad.se och på nsva.se kan du läsa mer om varför du ska tvätta bilen på biltvätten.

Inlägget Tvätta bilen på rätt sätt dök först upp på Båstads kommun.

Avbryt

Lämna en kommentar